25. mar. 2023 o 18:44
ČTK, Koktejl

Putin pritvrdzuje: Rusko rozmiestni v susednej krajine taktické jadrové zbrane!

placeholder
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: TASR/AP

Šéf Kremľa po svojom oznámení prehovoril aj o Spojených štátoch.

Zahraničné správy
25. mar. 2023 o 18:44
Putin pritvrdzuje: Rusko rozmiestni v susednej krajine taktické jadrové zbrane!

Šéf Kremľa po svojom oznámení prehovoril aj o Spojených štátoch.

Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Podľa agentúry TASS to oznámil ruský prezident Vladimir Putin s tým, že Moskva s Minskom uzavrela príslušnú dohodu. V Bielorusku by malo byť umiestnených desať lietadiel schopných jadrové zbrane niesť, uviedla agentúra Reuters.

"Zhodli sme sa s (bieloruským vodcom Alexandrom) Lukašenkom, že umiestnením taktických jadrových zbraní v Bielorusku nijako neporušíme režim nešírenia (jadrových zbraní)," povedal Putin. Podľa agentúr ruský prezident pripomenul, že Bielorusko o umiestnenie jadrových zbraní dlho žiadalo a zároveň poukázal na to, že Spojené štáty rozmiestnili jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

Podľa agentúry RIA Novosti prezident v rozhovore pre televíziu Rossija 24 spresnil, že k 1. júlu bude v Bielorusku dokončená stavba skladovacieho objektu pre jadrové zbrane a pod kontrolou ich bude mať Rusko, nie bieloruská strana. Dôvodom pre rozhodnutie umiestniť tieto zbrane v susednej krajine, ktorá hraničí okrem iného s Poľskom a Ukrajinou, bolo podľa Putina britské oznámenie o tom, že Londýn začne Ukrajine dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu.

Ukrajina sa už viac ako rok bráni ruskej ozbrojenej agresii a západné štáty ju podporujú tiež dodávkami vojenskej techniky i munície. Viac či menej otvorené hrozby jadrovým arzenálom pritom z Moskvy zaznievajú opakovane. Putin podľa ruských agentúr poznamenal, že typ munície s ochudobneným uránom, ktorý Západ plánuje odovzdať Kyjevu, nie je zbraňou hromadného ničenia, ale "tak či onak" vytvára rádioaktívny prach, a preto môže byť veľmi nebezpečný.