Odborníci majú dobrú správu pre tých, ktorí majú radi sladké. Nová štúdia britských výskumníkov odhalila, že konzumácia horkej čokolády môže predĺžiť život. Ako informoval portál Daily Mail, obsahuje totiž prospešnú látku, ktorá znižuje mieru poškodenia vašich buniek.
- Konzumácia horkej čokolády môže prispieť k predĺženiu ľudského života.
- Teobromín v kakau znižuje biologický vek a chráni bunky.
- Horká čokoláda podporuje srdcové zdravie, metabolizmus a krvný tlak.
- Ďalšie štúdie zdôraznili kognitívne výhody kakaa, napríklad pri boji s demenciou.
Prospešná látka
Vedci vo výskume publikovananom v časopise Aging analyzovali zdravotné údaje 1669 osôb s priemerným vekom 60 rokov. Zamerali sa na sledovanie biologického veku účastníkov, ktorý chceli odhaliť prostredníctvom chemických zmien v DNA a dĺžky telomér. Ide o konce chromozómov, ktoré chránia genetický materiál pred poškodením a rozpadom. Predošlé štúdie zistili, že kratšie teloméry sú spojené s rýchlejším starnutím a ochoreniami súvisiacimi s vekom.
Tím naznačil, že jedna zlúčenina môže znižovať biologický vek človeka. Ide o látku zvanú teobromín, ktorá je hlavnou zložkou kakaa a vyskytuje sa vo veľkej miere v horkej čokoláde.
Má množstvo výhod
Odborníci síce zatiaľ presne nevedia, ako pôsobí proti starnutiu, ale podľa zistení mali osoby s vyššou hladinou teobromínu biologický vek nižší ako ich skutočný (chronologický) vek. "Nechceme tým povedať, že ľudia by mali jesť viac horkej čokolády. Tento výskum nám však môže pomôcť pochopiť, ako môžu bežné potraviny ukrývať kľúč k zdravšiemu a dlhšiemu životu," povedala autorka štúdie Jordana Bell, profesorka epigenomiky na anglickej King's College London.
Teobromín, ktorý je známy tým, že je jedovatý pre psy, má aj ďalšie zdravotné výhody. Odborníci tvrdia, že znižuje riziko srdcových ochorení, redukuje krvný tlak, podporuje metabolizmus tukov a zlepšuje aj prietok krvi.
Zistenia nadväzujú na množstvo ďalších štúdií, ktoré zdôraznili prínosy konzumácie kakaa. Štúdia z roku 2023 odhalila, že táto zložka horkej čokolády môže znížiť úbytok kognitívnych schopností u ľudí s vysokým rizikom demencie. V roku 2021 tiež vedci z Columbia University prezradili, že konzumácia kakaa súvisí so zlepšením výkonu pamäte vďaka flavanolom, zlúčeninám, ktoré sú hojne zastúpené nielen v kakau, ale aj v bobuľovom ovocí, jablkách, čaji a listovej zelenine.
