Ak patríte medzi tých, ktorí po konzumácii čerešní trpia nepríjemným nafukovaním alebo bolesťami brucha, možno ste sa stretli so syndrómom dráždivého čreva či máte iné tráviace ťažkosti, uvádza USA Today.
Práve tieto chute skrývajú látky, ktoré môžu spôsobiť neželanú reakciu – čerešne totiž obsahujú väčšie množstvo sorbitolu a fruktózy. Tieto cukry sa ťažko vstrebávajú v tenkom čreve, začnú tak fermentovať v črevnom trakte a vyvolávajú tvorbu plynov či nadúvanie.
Podobne reagujú aj iné potraviny s vysokým obsahom tzv. FODMAP (fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly) sacharidov, medzi ktoré patria napríklad niektoré druhy zeleniny, ovocia či sladidiel.
V dôsledku fermentácie týchto látok baktériami v hrubom čreve vznikajú nepríjemné symptómy, ktoré môžu výrazne znepríjemniť bežný deň. Rovnako problémové môže byť aj iné ovocie – jablká, mango, hrušky, hrozno, čučoriedky alebo hrozienka.
Čerešne len po jedle!
Čerešne však majú ešte jednu špecifickú vlastnosť – cukor, ktorý obsahujú, výrazne odoberá vodu z črevného traktu. Tento efekt vedie k nadúvaniu a ovplyvňuje sťahy svalov črevnej steny, čo môže vyústiť do zápchy. Práve tieto nepríjemné prejavy často sprevádzajú bolesti brucha a ďalšie tráviace ťažkosti.
Preto sa odporúča ľuďom, ktorým čerešne spôsobujú problémy, aby ich konzumáciu obmedzili a namiesto nich zvolili iné druhy ovocia. Okrem toho je vhodné jesť čerešne len po jedle a dobre ich rozžuvať, čím sa zlepší trávenie a zmiernia nepríjemné symptómy.
Zdravé ovocie nemusí byť pre všetkých zdravé rovnako – pozor teda na to, čo si doprajete a v akom množstve.