18. apr. 2025 o 17:00
B.P., Koktejl

Varovanie lekárov: Túto obľúbenú zeleninu nikdy nejedzte surovú, hrozia vám vážne zdravotné ťažkosti!

placeholder
Niektoré druhy zeleniny by sa nemali jesť surové!
Zdroj: iStock

Symbolom zdravého životného štýlu a neoddeliteľnou súčasťou každého fit jedálnička je jednoznačne čerstvá zelenina. Čím menej spracovaná, tým lepšie. Lenže pozor! Existuje zelenina, ktorú by ste surovú rozhodne jesť nemali.

Zaujímavosti
18. apr. 2025 o 17:00
Varovanie lekárov: Túto obľúbenú zeleninu nikdy nejedzte surovú, hrozia vám vážne zdravotné ťažkosti!

Symbolom zdravého životného štýlu a neoddeliteľnou súčasťou každého fit jedálnička je jednoznačne čerstvá zelenina. Čím menej spracovaná, tým lepšie. Lenže pozor! Existuje zelenina, ktorú by ste surovú rozhodne jesť nemali.

Zdravotné benefity surovej zeleniny sú nepopierateľné. Je plná vitamínov, minerálov a antioxidantov. Pomáha s trávením, udržiavaním hmotnosti a znižujú riziko viacerých civilizačných chorôb. Aj preto v posledných rokoch čoraz viac ľudí prechádza na tzv. raw stravovanie, teda konzumáciu výlučne surových potravín.

Lenže niektoré druhy zeleniny môžu v surovom stave vyvolať nepríjemné až nebezpečné reakcie. O tomto sa však málo hovorí, hoci by sa malo, píše MedicalNewsToday.

Skrytá hrozba v kuchyni

Niektoré rastliny si počas evolúcie vyvinuli vlastné ochranné mechanizmy. Dokážu produkovať chemické látky, ktoré odpudzujú škodcov, no v mnohých prípadoch môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti aj ľuďom.

Typickým príkladom sú niektoré strukoviny ako fazuľa, ktorá obsahuje hemaglutinín – látku, ktorá môže byť v surovom stave toxická. Ďalej zemiaky so známym solanínom či rebarbora a špenát s vysokým obsahom oxalátov. Ale ďalšou problematickou dobrotou je aj baklažán.

Baklažán vždy tepelne upravte.
Baklažán vždy tepelne upravte.
Zdroj: iStock
Zdravý len po tepelnej úprave

Baklažán je bežnou súčasťou stredomorskej a orientálnej kuchyne. Jeho jemná, mäkká dužina a charakteristická chuť z neho robia favorita na grilovanie, pečenie či dusenie. V surovom stave však môže predstavovať zdravotné riziko.

Dôvodom je opäť solanín – glikoalkaloid, ktorý je prirodzenou súčasťou rastlín z čeľade ľuľkovitých, kam patrí aj baklažán, paprika, paradajky a zemiaky. Táto látka chráni rastliny pred škodcami, no pre ľudský organizmus môže byť vo väčších množstvách toxická.

V priemere obsahuje jeden baklažán okolo 11 mg solanínu. Pre porovnanie – toxická dávka pre dospelého človeka začína pri 400 mg. Znamená to, že by ste museli zjesť viac ako 36 baklažánov naraz, aby ste sa reálne otrávili. Ale pozor! Nie všetci máme rovnaké reakcie.

Nepodceňujte riziko

Niektorí ľudia môžu byť na solanín citlivejší. Už malé množstvo surového baklažánu im môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku či závraty. Navyše, surový baklažán má trpkú, až odpudzujúcu chuť, ktorá môže signalizovať práve prítomnosť týchto látok.

A hoci riziko otravy nie je vysoké, lekári odporúčajú túto zeleninu radšej vždy tepelne upraviť. Už krátke pečenie či dusenie baklažánu spoľahlivo zníži obsah solanínu na minimum, a s pomocou rôznych korenín budete mať na tanieri zdravú a chutnú dobrotu.