17. apr. 2025 o 14:00
B.P., Koktejl

Tieto chleby sú podľa dietologičky najzdravšie! A pozor, tento by ste mali prestať jesť okamžite!

placeholder
Začnite konzumovať zdravé chleby!
Zdroj: iStock

Kto by nemiloval vôňu čerstvého chleba. A nielen vôňu! Ale chrumkavú kôrku, rozpadávajúce sa, chutné a nadýchané vnútro. Málokto odolá! Lenže podľa dietologičky by sme mali konzumovať len tie zdravšie varianty.

Zaujímavosti
17. apr. 2025 o 14:00
Tieto chleby sú podľa dietologičky najzdravšie! A pozor, tento by ste mali prestať jesť okamžite!

Kto by nemiloval vôňu čerstvého chleba. A nielen vôňu! Ale chrumkavú kôrku, rozpadávajúce sa, chutné a nadýchané vnútro. Málokto odolá! Lenže podľa dietologičky by sme mali konzumovať len tie zdravšie varianty.

Dietologička Lindsey DeSoto tvrdí, že vôbec nie je jedno, aký chlieb si denne natierame maslom či syrom. Rafinovaná biela múka, prázdne kalórie, rýchly nárast cukru v krvi a minimum vlákniny – presne to dostávate do tela s každým sústom bežného bieleho pečiva. A výsledok? Výkyvy energie, tráviace ťažkosti, dokonca aj zvýšené riziko srdcovocievnych ochorení či cukrovky 2. typu, uvádza Verywell Health.

Ak to so svojím zdravím myslíte skutočne vážne, pozrite sa, ktoré druhy chleba by ste mali uprednostňovať.

6 najzdravších druhov chleba podľa odborníčky:

1. Naklíčený celozrnný chlieb

Chlieb z naklíčených obilnín obsahuje celé zrná, ktoré sa pred pečením nechajú klíčiť. Práve vtedy sa z nich totiž uvoľní najviac živín. Zlepší sa vstrebávanie železa a zinku, zníži sa obsah fytátov, ktoré bránia telu v absorpcii minerálov, a navyše je tento chlieb oveľa ľahšie stráviteľný. Vhodný aj pre tých, ktorí majú problém s lepkom.

2. Kváskový chlieb

Dlhá fermentácia vytvára špecifickú vôňu a štruktúru, zároveň znižuje obsah lepku a kyseliny fytovej. Telo tak dokáže lepšie vstrebávať minerály a cukor v krvi nestúpa raketovou rýchlosťou.

3. 100 % celozrnný chlieb

Skutočne 100 % celozrnné chleby obsahujú celé zrná, vrátane otrúb a klíčkov, čím si zachovávajú maximum vlákniny, vitamínov skupiny B a antioxidantov. Pomáhajú tráveniu, zasýtia na dlhší čas a znižujú riziko chronických ochorení.

4. Ovsený chlieb

Je bohatý na vlákninu a bielkoviny, obsahuje množstvo minerálov a vitamínov skupiny B. Pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, znižuje LDL cholesterol (tzv. zlý cholesterol) a je výborným pomocníkom pri regulácii hmotnosti.

Ochutnali ste už ovsený chlieb?
Ochutnali ste už ovsený chlieb?
Zdroj: iStock

5. Ľanový chlieb

Ľanové semienka v chlebe vytvárajú skutočný výživový arzenál: omega-3 mastné kyseliny bojujú proti zápalom, podporujú mozog a srdce, a lignany (antioxidanty) dokážu pozitívne ovplyvniť hormonálnu rovnováhu. Pravidelná konzumácia ľanového chleba podľa výskumov pomáha znižovať hladinu cholesterolu.

6. 100 % ražný chlieb

Jeho vyšší obsah vlákniny zabezpečuje dlhotrvajúci pocit sýtosti a podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Výskumy ukazujú, že ražný chlieb môže znížiť nárast cukru v krvi.

Ako rozpoznať skutočne zdravý chlieb? Dietologička radí:

  • Všímajte si označenie „100 % celozrnný“.
  • Chlieb by mal obsahovať aspoň 2–3 gramy vlákniny na jednu porciu.
  • Vyhýbajte sa chlebu s pridaným cukrom, farbivami a umelými konzervantmi.
  • Uprednostnite prírodné zložky a čo najjednoduchšie zloženie.