Jeden z popredných britských odborníkov na rakovinu varoval, že obľúbené oleje na varenie, ktoré používajú milióny ľudí, môžu zvyšovať riziko agresívnej formy rakoviny prsníka. Poznamenal, že kyselina linolová, bežný tuk obsiahnutý v olejoch zo semien, reaguje s teplom a pomáha rakovinovým bunkám rásť a množiť sa. Ako informoval portál Daily Mail, žiada preto ľudí, aby tieto potraviny obmedzili.
Onkológ Justin Stebbing, ktorý v minulosti viedol prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny, v novej správe hovoril o nedávnej štúdii zaoberajúcej sa nebezpečnými látkami v bežných potravinách. Výskum, ktorý uverejnila spoločnosť Weill Cornell Medicine v New Yorku, pritom odhalil, že kyselina linolová môže nadmerne stimulovať riadiace centrum v bunkách, ktoré podporuje rast rakoviny prsníka.
Vedci tento poznatok zistili tým, že myši kŕmili olejom s vysokým obsahom kyseliny linolovej a porovnávali budúci rast nádorov so skupinou s placebom. Zistilo sa, že u zvierat v skupine, ktorá dostávala olej, vznikli väčšie nádory ako u ostatných. Stebbing preto odporúča, aby ľudia obmedzili konzumáciu oleja zo semien. "Mnohé oleje, napríklad olivový, obsahujú menej kyseliny linolovej," vysvetlil.
Profesor ďalej podotkol, že hoci sú zistenia významné, vyžadujú si opatrnú interpretáciu, aby sa predišlo zbytočnému znepokojeniu. "Neznamená to, že by ste sa mali úplne vyhnúť olejom zo semien, ale odporúča sa striedmosť a selektívnosť, najmä u vysoko rizikových osôb. Zvážte tiež konzumáciu väčšieho množstva ovocia a zeleniny ako súčasť zdravej a vyváženej stravy," poznamenal.
Správa profesora Stebbinga uverejnená v časopise The Conversation nadväzuje na iné nedávne výskumy, ktoré tiež naznačujú, že oleje zo semien môžu urýchľovať rast rakovinových nádorov.
V decembri americkí vedci zistili, že u mužov s rakovinou prostaty v ranom štádiu, ktorí v priebehu roka jedli menej potravín s rastlinným olejom, sa choroba vyvíjala pomalšie. Iná štúdia uverejnená pred niekoľkými dňami naznačila, že tuky obsiahnuté v olejoch zo semien môžu podporovať rozšírenie zápalu, ktorý môže poškodiť tkanivo a uľahčiť rast nádorov rakoviny hrubého čreva.