08. feb. 2024 o 20:00
emd, Koktejl

Jednoduchý test môže predpovedať vašu smrť: Tajomstvo odhalí stisk vašej ruky!

placeholder
Tento test môže odhaliť, či vám hrozí predčasná smrť. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Pri zvažovaní pravdepodobnosti predčasnej smrti alebo dožitia sa vysokého veku vstupuje do hry mnoho faktorov, ktoré netreba podceňovať.

Zaujímavosti
08. feb. 2024 o 20:00
Jednoduchý test môže predpovedať vašu smrť: Tajomstvo odhalí stisk vašej ruky!

Pri zvažovaní pravdepodobnosti predčasnej smrti alebo dožitia sa vysokého veku vstupuje do hry mnoho faktorov, ktoré netreba podceňovať.

Nikto z nás nedokáže vidieť do budúcnosti, dokonca ani lekári, ale to neznamená, že by sme si nemali dávať pozor na príznaky toho, že naše zdravie nie je v najlepšej kondícii alebo že sa v našom tele niečo nedávno zmenilo. Hoci nikto z nás s určitosťou nevie, ako dlho presne bude žiť, existujú určité náznaky. Mirror informuje o skutočnostiach, ktoré môžu naznačiť skutočný stav vášho zdravia vrátane toho, či máte alebo nemáte vážne zdravotné ťažkosti, ktoré by mohli viesť k predčasnej smrti.

Pri zvažovaní pravdepodobnosti predčasnej smrti alebo dožitia sa vysokého veku vstupuje do hry mnoho faktorov, medzi ktoré patrí aj to, aký životný štýl vediete, a všetky choroby, ku ktorým máte genetické predpoklady. Existuje však jeden neuveriteľne rýchly test, ktorý si môžete urobiť sami a ktorý môže naznačiť, v akom stave je vaše zdravie.

Test spočíva v jednoduchom podaní ruky inej osobe a rozlúštení, aký silný je váš stisk, pretože slabosť pri stisku môže predpovedať, že patríte do skupiny s vysokým rizikom predčasnej smrti. Slabosť v úchope môže byť znakom niektorých vážnych zdravotných stavov, ako sú demencia a problémy so srdcom. Boli na to vykonané rôzne štúdie, ktoré opakovane ukázali, že môže existovať súvislosť medzi tým, ktorí majú slabší úchop v rukách, a vyšším rizikom predčasného úmrtia.

Pokiaľ ide o problémy so srdcom, slabosť rúk môže znamenať, že aj srdce je slabšie a nepumpuje krv do celého tela tak efektívne. Rovnako u starších pacientov s vysokým krvným tlakom štúdia ukázala, že existuje vyššie riziko úmrtia v spojitosti s týmto fenoménom. Na druhej strane, u ľudí so silnejšími úchopmi bolo riziko nižšie a štúdia ukázala, že to naznačuje, že funkčné cvičenie môže zlepšiť prognózu komorbidít (prítomnosť jednej alebo viacerých chorôb).

Slabosť úchopu môže byť tiež znakom rizika srdcového infarktu a mŕtvice, ukázala iná štúdia, a dokonca sa zistilo, že ju signalizujú osoby v strednom veku. Samostatná štúdia uverejnená v časopise British Medical Journal, zameraná na viac ako 1,1 milióna účastníkov dospela k záveru, že tí, u ktorých sa v strednom veku objaví slabý úchop, majú o 20 % vyššie riziko úmrtia na srdcové a dýchacie ochorenia a rakovinu.

Slabosť rúk pravdepodobne spája aj s depresiou a ako skorý indikátor demencie. Tento jednoduchý test je bezplatný a ako jednoduchý spôsob sledovania celkového zdravotného stavu by sme si ho mali všetci pravidelne kontrolovať.