26. júl. 2022 o 09:30
krsk, Koktejl

Kamil zjedol čučoriedky, začal sa boj o život: Na toto pri ich zbere pozor!

placeholder
Čučoriedky ho dostali do nemocnice (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Chutné dary prírody sa pri nesprávnej manipulácii môžu premeniť na smrteľný jed.

Zahraničie
26. júl. 2022 o 09:30
Kamil zjedol čučoriedky, začal sa boj o život: Na toto pri ich zbere pozor!

Chutné dary prírody sa pri nesprávnej manipulácii môžu premeniť na smrteľný jed.

Leto láka na konzumáciu lahodného ovocia. Aj tá ma však svoje pravidlá. Pred rokom to na vlastnej koži pocítil Čech Kamil Pacinda (31), ktorého postihli po zjedení čučoriedok zdravotné problémy. Ako uvádza portál CNN Prima NEWS, muž dostal zimnice, horúčky a jeho koža zožltla. Po sérii vyšetrení mu oznámili, že má v tele parazita. „Najskôr som si myslel, že si zo mňa na infekčnom v nemocnici v Karlových Varoch robia srandu, keď povedali - líščí parazit. Čo ma asi vydesilo najviac, bola transplantácia,“ uviedol.

Od zákroku ubehol rok a muž je konečne úplne zdravý. „Nič ma nebolí, cítim sa rovnako, ako pred chorobou, akurát som trošku schudol, takže budem musieť nabrať pár kíl, ale inak je všetko super,“ hovorí Kamil. Podľa lekárov je vývin choroby spočiatku nenápadný. Inkubačná doba je navyše päť až pätnásť rokov. Tzv. echinokokózou sa ľudia môžu najčastejšie nakaziť konzumáciou neumytého lesného ovocia, ktoré je infikované líščími výkalmi, píše český web.

„V truse sa vyskytuje rôzny počet vajíčok, záleží, v akej fáze infekcie tá líška bola,“ uviedla Aneta Pierzynová z českej Štátnej veterinárnej správy. „Vo vajíčku je zárodok, larva, ktorá sa dostane do pečene, rastie veľmi pomaly, napríklad niekoľko milimetrov ročne, to ložisko vyzerá ako nejaké nádorové ochorenie,“ vysvetlil infektológ František Stejskal.

Ložisko sa zvyčajne chirurgicky odstráni. V krajnom prípade môže dôjsť k transplantácii orgánu, ako to bolo v prípade Kamila. Prevenciou je hygiena. Ovocie po zbere hneď nejesť, ale opláchnuť ho prúdom teplej vody. Pozor si majú dať podľa lekárov tiež zberači húb. „Dostatočná tepelná úprava by mala zamedziť nákaze,“ dodal mykológ Martin Bartůšek.