26. nov. 2022 o 16:00
žani, TASR, Koktejl

Herečka Soňa Valentová žije roky v hospici, prehovorila jej dcéra Hasprová: Toto si človek nevie predstaviť!

placeholder
Soňa Valentová s dcérou Katarínou Hasprovou.
Zdroj: Profimedia

Soňa Valentová (76) sa zaradila medzi popredné predstaviteľky úspešnej slovenskej hereckej generácie. V marci 2016 ju však postihla náhla cievna príhoda.

Domáce promi
26. nov. 2022 o 16:00
Herečka Soňa Valentová žije roky v hospici, prehovorila jej dcéra Hasprová: Toto si človek nevie predstaviť!

Soňa Valentová (76) sa zaradila medzi popredné predstaviteľky úspešnej slovenskej hereckej generácie. V marci 2016 ju však postihla náhla cievna príhoda.

Na doskách činohry Slovenského národného divadla (SND) stvárnila množstvo nezabudnuteľných postáv. Vytvorila desiatky hereckých charakterov, pričom na mnohých spolupracovala so svojim manželom, režisérom Pavlom Hasprom. Rovnako obdivuhodné výkony predviedla aj na striebornom plátne a vďaka hudobnému i pohybovému nadaniu sa pôvabná herečka uplatnila aj v muzikáloch. Svoj talent predviedla v 15 celovečerných filmoch a okolo 150 televíznych snímkach a inscenáciách.

Náhla cievna príhoda zasiahla ľavú stranu tela talentovanej herečky. Jej život sa obrátil na ruby a mama muzikálovej speváčky Kataríny Hasprovej, nemohla chodiť. Dodnes je v petržalskom hospici, kam ju dcéra aj s manželom chodia pravidelne navštevovať. V rozhovore pre týždenník Rytmus života priznala, že to nie je ľahké. "Rozumejú tomu asi len tí, čo prežívajú podobné veci, lebo človek, ktorý to nezažije, si nevie predstaviť, čo taká starostlivosť obnáša. Ani ja som nevedela,” porozprávala Katarína. V neľahkej situácii si len potvrdila, ako dobre sa vydala. Manžel Ivan je jej veľkou oporou. "Jednak sa spolieham na Boha a veľmi, veľmi mi pomáha môj muž," dodala.

Sestry zahynuli v Osvienčime

Soňa Valentová sa narodila 3. júna 1946 v Trnave ako tretie dieťa, pričom obe jej sestry zahynuli v koncentračnom tábore v Osvienčime. Odmalička sa u nej prejavovali umelecké vlohy. Naučila sa hrať na klavíri, navštevovala hodiny baletu a po štúdiách na gymnáziu absolvovala v roku 1967 herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V roku 1984 vyštudovala aj televíznu réžiu.

Hereckú kariéru začínala v roku 1967 v SND, kde zaujala stvárnením postavy Alison Porterovej v inscenácii Obzri sa v hneve. Úloha týranej ženy, trpiacej manželove násilné prejavy, no zároveň neschopnej sa od neho odpútať predznamenala ďalšie zložité dramatické postavy, ktorých sa brilantne zhostila.

Filmové úlohy

Prvýkrát sa pred kameru postavila pod režisérskym vedením Otakara Vávru v historickej dráme Kladivo na čarodejnice (1969), ktorá odkazovala na politické procesy z 50-tych rokov 20. storočia. V snímke stvárnila obeť inkvizície - kuchárku Zuzanu. V tom istom roku si zahrala v televíznej inscenácii Tma, do ktorej ju obsadil manžel Pavol Haspra. Začiatkom osemdesiatych rokov si zahrala spolu s Radoslavom Brzobohatým a Michalom Dočolomanským v dobrodružnej dráme Noční jazdci (1981). Rolu zlej macochy presvedčivo zobrazila v Jakubiskovej Perinbabe (1985). Ako manželka hlavného hrdinu, ktorého stvárnil Karel Heřmánek účinkovala v komédii Kam, pánové, kam jdete? (1987).

Herečka získala za svoje výkony viacero ocenení. Napríklad v roku 1969 Cenu Janka Borodáča, v roku 1975 jej udelili televíznu cenu Zlatý krokodíl, v roku 1988 získala titul zaslúžilá umelkyňa a v roku 2006 si prevzala jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za prínos ku kultúre.

Diva filmového a divadelného herectva Soňa Valentová je autorkou autobiografickej knihy Prelet nad životom (2010), v ktorej otvorene a úprimne hovorí o svojom detstve, o výnimočných hereckých úlohách a s úctou spomína na život s manželom, charizmatickým režisérom Pavlom Hasprom.