25. nov. 2022 o 14:48
vmr, TASR, Koktejl

Matovič a Cigániková: Drsné urážky a nadávky v priamom prenose! Toto tu ešte nebolo

placeholder
Igor Matovič a Jana Bittó Cigániková v jojkárskej relácii Na hrane.
Zdroj: Reprofoto/TV JOJ

Poriadne sa do seba pustili!

Slovensko
25. nov. 2022 o 14:48
Matovič a Cigániková: Drsné urážky a nadávky v priamom prenose! Toto tu ešte nebolo

Poriadne sa do seba pustili!

Hosťami štvrtkovej časti politickej diskusnej relácie televízie JOJ Na hrane boli minister financií Igor Matovič (OĽANO) a Jana Bittó Cigániková (SaS). Dusno bolo už od začiatku. "Vy ste tu ako netradičná zostava, v minulosti ste si povedali škaredé slová. Zazneli slová, ako tepša, neschopná zrúda a podobne, ospravedlnili by ste sa navzájom? Zmenili by ste niečo?" spýtala sa moderátorka, pričom ešte netušila, čo v skutočnosti sa rozpúta. Počas celej relácie totiž ľudovo povedané lietali hromy blesky.

"Ja si myslí, že táto relácia bude určite konštruktívna. Vážna doba nás čaká, vážnu dobu žijeme. Ja si myslím, čo bolo, bolo. Ja nemám problém sa ospravedlniť. Ja už som sa ospravedlnil na facebooku, keď som niečo v emócii napísal," začal minister miernejšie. Následne však neostal svojej povesti nič dlžen a do kolegyne si rypol.

"Na druhej strane, ľudia vedia, aká je Janka Cigániková v skutočnosti politička a zároveň vedia, aký je Igor Matovič v skutočnosti politik, takže, oni si už obraz urobia sami," dodal s ironickým úsmevom na tvári.

"Ja sa chcem ospravedlniť, chcem sa ospravedlniť ľuďom, že sme neodhadli hneď na začiatku, čo je Igor Matovič zač. Takže, ospravedlňujem sa, bohužiaľ, neskoro," povedala v reakcii saskárka. Diskusia však bola čím ďalej tým drsnejšia. Keď minister rozprával o náborových príspevkoch pre zdravotníkov, Cigániková sa začala chytať za hlavu.

"Dozvieme sa zajtra, čo to bude, aký druhy atómovky zasa, možno desiatykrát niečo vyjde tomu Igorovi, zatiaľ zase nič nevyšlo, ale raz to príde možno," dodal ironicky.

"Primitívne," zareagoval Matovič. "Igor, nemôžeme robiť niečo normálne? Igor, nemôžeme fungovať normálne? V prvom rade sme sa tu nemali ani dostať. Keď sme mali tvoju analýzu tvojich ľudí z inštitútu finančnej politiky a ľudí z ministerstva zdravotníctva, ktorí fakt sú na to hlavy, na to sú určení, porovnali naše platy so zahraničím a kričali už pred rokom ´Haló, tu máš analýzu, treba niečo robiť, treba zvýšiť lebo nám budú odchádzať ´vtedy nie, lebo Lengvarský nedovolil Sputnik, tak treba ho trestať. Sem si to dotiahol," povedala.

"Ako môžeš tak klamať, prosím ťa?" spýtal sa Matovič. "Ale prosím ťa, Igor. Môžeš ma nechať dohovoriť? Však sa ukludni, daj si nejaké lieky, alebo čo, ukludni sa a čakaj teraz ty," drsne ho odbila politička. "Ale ty si primitívna, to nie je urážka to je pravda," skonštatoval minister financií. "Dobre môj," pohladkala ho za plece s tým, že rozhadzuje stovky miliónov eur.

"Politik nemá ani jedno vlastné svoje euro, ani jedno. Ty berieš peniaze tým rodinám, o ktorých rozprávaš. Ty im berieš peniaze a takto ich rozhadzuješ. Ty sa divíš odborárom a lekárom? Ty rozhadzuješ stovky miliónov tam, dvesto tam a zasa to ideš robiť. Pani redaktorka, ja nesúhlasím, aby tu Matovič pobral ľuďom peniaze, za niečo, čo ho napadne o druhej ráno bez toho, aby to prešiel, do kelu, s tými nemocnicami, s tými lekármi, s tými odborármi, s tým útvarom hodnoty na peniaze, s tými ľuďmi, čo tam má 20 rokov na tom ministerstve a sú chytrejší ako on a ja dokopy. Nie, jeho niečo napadne a on ide takto rozdávať. To mi totálne lezie na nervy, lebo zas to bude kravina, ako všetko, čo doteraz urobil," vykríkla Cigániková.

Vystrieda Lengvarského Krajčí?

Avizovaná ponuka vlády na náborový príspevok má ambíciu prilákať skúsených zdravotníkov zo zahraničia späť do slovenských nemocníc. Detaily budú predstavené v piatok (25. 11.). Minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič to uviedol vo štvrtkovej diskusnej relácii TV Joj Na hrane. Poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS) volá po systémových riešeniach.

Matovič v relácii zopakoval, že prvých sedem požiadaviek Lekárskeho odborového združenia je o vylepšení systému zdravotníctva a vláda ich podporuje. Rozchádzajú sa pri otázke platov. Tvrdí, že na stredajší (23. 11.) návrh stabilizačného príspevku eviduje stovky pozitívnych ohlasov od zdravotníkov a aj z radov lekárov, ktorí nepodali výpovede.

"Už pred rokom bolo jasné, že musíme zvyšovať platy, aby sme boli konkurencieschopní," povedala Bittó Cigániková. Dodatočné požiadavky odborárov však označila za vydieranie. Vyzvala ich, aby mysleli na pacienta. "Vráťme sa k systémovým riešeniam. Systémové riešenie bolo predtým pomerne férovo navrhnuté. Toto by mali lekári prijať," zdôraznila.

Matovič v relácii tiež uviedol, že si vie kedykoľvek predstaviť návrat súčasného poslanca parlamentu Mareka Krajčího (OĽANO) späť do funkcie šéfa rezortu zdravotníctva. Prípadnú zmenu na tomto poste by Bittó Cigániková nepovažovala za šťastnú.