19. aug. 2023 o 16:30
Famous.cz, Koktejl

Klimatické zmeny formovali existenciu človeka od počiatku: Ohromujúce zistenie vedcov

placeholder
Veľké mrazy vyhnali človeka druhu Homo erectus z Európy (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Klimatické zmeny formovali vývoj života na Zemi od jeho vzniku.

Zaujímavosti
19. aug. 2023 o 16:30
Klimatické zmeny formovali existenciu človeka od počiatku: Ohromujúce zistenie vedcov

Klimatické zmeny formovali vývoj života na Zemi od jeho vzniku.

Formovali aj vývoj ľudí, ktorí sú dnes pritom najväčšími hýbateľmi klimatických zmien. Pred miliónom rokov našich predkov pritom z Európy vyhnal veľký mráz. Prílišnému ochladeniu na kontinente nevedeli čeliť. Poznatky o tomto prudkom ochladení a vymiznutí ľudí druhu Homo erectus z Európy pritom boli doteraz vede neznáme.

K vyhnaniu človeka z Európy došlo pred 1,1 milióna rokov. A celých 200-tisíc rokov bol tento kontinent taký nehostinný, že ho ľudia obchádzali. Priemerné teploty počas onoho ochladenia klesli o viac ako päť stupňov Celzia. Ľudia nedokázali v Európe prežiť, pretože v tom čase ešte nevedeli ovládať oheň a vyrábať si teplé oblečenie.

Dôkazy o veľkom ochladení boli objavené v sedimentoch na morskom dne pri pobreží Lisabonu v Portugalsku. Vedci z Centra pre fyziku klímy IBS v juhokórejskom Pusane vykonali na základe údajov zo sedimentov simulácie počítačových modelov. Zistili, že priemerné zimné teploty klesli v mnohých oblastiach Európy hlboko pod bod mrazu, a to aj v inak miernejšom Stredomorí.

„Dávni ľudia ešte neboli dobre prispôsobení takým extrémnym podmienkam. Neexistuje žiadny priamy dôkaz, že by v tom čase dokázali ovládať aj oheň. Preto extrémne chladné a suché podmienky nad Európou a s tým súvisiaci nedostatok potravy museli byť pre človeka veľkou výzvou na prežitie,“ uviedol pre BBC profesor Axel Timmermann.

Najstaršie nám známe ľudské pozostatky nájdené na území Európy pochádzajú z obdobia pred 1,4 miliónmi rokov a boli objavené na území dnešného Španielska. Naznačujú, že druh Homo erectus, ktorý pochádzal z Afriky, sa v tom čase dostal do Európy cez juhozápadnú Áziu. Lenže keď sa v Európe ochladilo, musel z kontinentu ustúpiť, nemohol čeliť chladu bez odevov a vykurovania ohňom. Toto umenie si však osvojila druhá vlna kolonizácie Európy.