13. aug. 2023 o 16:00
mob, Koktejl

Prípad mladej ženy († 27) desí dovolenkárov: Smrť 8 dní po uhryznutí kliešťom

placeholder
Mladá žena sa nakazila po uhryznutí (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Žena zomrela len osem dní po nakazení.

Zaujímavosti
13. aug. 2023 o 16:00
Prípad mladej ženy († 27) desí dovolenkárov: Smrť 8 dní po uhryznutí kliešťom

Žena zomrela len osem dní po nakazení.

Žena († 27) zo Severného Macedónska zomrela na chorobu prenášanú kliešťami. Ide o krymsko-konžskú hemoragickú horúčku (CCHF). Existuje podozrenie, že dievča sa nakazilo kliešťom 19. júla počas návštevy mesta Štip v Macedónsku, informuje chorvátsky web dnevnik.hr.

Podľa Inštitútu verejného zdravotníctva Republiky Severné Macedónsko mladú ženu hospitalizovali o štyri dni neskôr. Mala príznaky podobné chrípke, ako je horúčka, bolesti svalov, závraty, krvou podliate oči, citlivosť na svetlo a nevoľnosť.

Vyššie uvedené príznaky môžu viesť k zlyhaniu orgánov a vnútornému krvácaniu. 27-ročná žena zomrela 27. júla, iba osem dní po infekcii. Úrady okamžite kvôli vírusu oslovili aj kontakty obete.

Ochorenie CCHF je spôsobené nairovírusom, ktorý šíria kliešte a má úmrtnosť 10-40 %. Smrteľný vírus, bežne vyskytujúci sa v Afrike a na Strednom východe, bol v posledných týždňoch spozorovaný aj v Európe, čo dalo do pozoru britských zdravotníckych expertov, informujú viaceré britské médiá.

Symptómy zahŕňajú horúčku, bolesť svalov a krku, závraty, bolesti chrbta, hlavy, boľavé oči a citlivosť na svetlo. Ako choroba postupuje, na tele sa vyskytujú silné modriny. Okrem toho môžu pacienti trpieť ťažkým krvácaním z nosa a možno pozorovať nekontrolované krvácanie v miestach vpichu, ktoré začína približne na štvrtý deň choroby a trvá približne dva týždne.

Profesor James Wood z University of Cambridge prezradil, že je nepravdepodobné, že by ste dostali tento druh vírusu cez respiračný prenos, píše portál Mirror. Smrtiaca choroba sa dá zachytiť aj kontaktom s infikovanou krvou alebo tkanivom dobytka, ako sú ovce, kravy alebo kozy, bezprostredne po zabití.

Bežne sa vyskytuje v Afrike, na Balkáne, na Strednom východe a v Ázii, no niekoľko prípadov už bolo hlásených v Španielsku.

Prenos CCHF z človeka na človeka je menej pravdepodobný ako prenos vírusu kliešťami, ktoré zvyčajne prenášajú sťahovavé vtáky zo zámoria. Globálne otepľovanie však spôsobuje, že čoraz viac druhov sa presúva do teplejších oblastí.

Profesor Wood radí ľuďom ako sa tomuto vírusu z kliešťov vyhnúť: „Noste dlhé bavlnené nohavice, zastrčené do ponožiek. Keď vychádzate z oblastí z vysokou a hustou trávou, či iným vysokým porastom, nezabudnite si kontrolovať nohy a veci, či tam nemáte kliešte“.