Hoci s mixovaným ovocím – hlavne tým bobuľovým – ľudia dostávajú do seba mnoho vitamínov a antioxidantov – týmto nápojom si zvyšujú aj príjem jednoduchých cukrov. Pokiaľ si človek dá malé množstvo smoothie každý deň a vyrába ho z druhov ovocia chudobného na cukry, potom svojmu zdraviu prospieva.
Ale niektoré druhy ovocia môžu do smoothie dostať mnoho jednoduchých sacharidov, a pokiaľ takého nápoja človek skonzumuje veľké množstvo, potom si zvyšuje riziko rozvoja diabetu akoby pil Coca-Colu. Upozorňuje na to popredný diabetológ doktor David Cavan z University Hospitals Dorset.
Podľa neho si mnoho ľudí neuvedomuje, že aj domáce smoothie môže skrývať až deväť lyžičiek cukru – množstvo, ktoré môže prispieť k nárastu hmotnosti aj riziku vzniku cukrovky druhého typu. „Každé ovocie, keď ho rozmixujete, sa premení na sladký nápoj - síce s trochou vlákniny, ale stále s vysokým obsahom cukru. Čo sa týka obsahu cukru, väčšina smoothie sú na rovnakej úrovni ako známy sladený nápoj,“ varuje doktor Cavan.
Medzi druhy ovocia bohaté na cukry patria hrušky, banány, hrozno, mango, figy či čerešne. Málo jednoduchých cukrov obsahujú čučoriedky, maliny, černice, jahody, nektárinky a broskyne. Na cukry stredne bohaté sú jablká, marhule (neprezreté) či slivky. Hoci ide o prírodný cukor, teda taký, ktorý pochádza priamo z ovocia, jeho vplyv na hladinu glukózy v krvi je podľa doktora Cavana rovnaký ako pri rafinovanom cukre.
Nadmerná konzumácia akýchkoľvek jednoduchých cukrov podporuje častejší pocit hladu, nadbytočný kalorický príjem a tým aj riziko obezity a pridružených ochorení. „Pri mixovaní ovocia dochádza k narušeniu štruktúry vlákniny a strate časti živín. Zostáva tak hlavne cukor, menej vlákniny - a teda aj menšia sýtivosť,“ vysvetľuje doktor Cavan s tým, že je vždy najlepšie konzumovať ovocie vcelku a rozhrýzť ho.