Vyprážanie na niektorých rastlinných olejoch, ktoré bežne používame, môže zvyšovať riziko agresívnej formy rakoviny prsníka. Podľa výskumov totiž kyselina linolová – bežná mastná kyselina obsiahnutá v olejoch, ako je sójový, slnečnicový alebo kukuričný – reaguje pri zahrievaní a môže tak podporiť rast a množenie rakovinových buniek.
Podľa expertov sa na vyprážanie najviac hodí olej repkový, ktorý obsahuje kyseliny linolovej menej. "Ľudia by si mali konzumáciu niektorých olejov strážiť, najmä jedinci s vyšším rizikom rakoviny prsníka. Mnoho olejov, napríklad repkový či olivový, obsahuje menej kyseliny linolovej. A hodia sa preto na varenie viac," zdôraznil popredný britský onkológ profesor Justin Stebbing v rozhovore pre denník The Mail.
Slnečnicový olej, ktorý sa hojne používa aj v slovenských domácnostiach, sa hodí iba na kuchyňu studenú – teda do šalátov, dresingov a nátierok.