19. apr. 2024 o 08:30
Famous.cz, Koktejl

Kde dýchajú najčistejší vzduch na planéte? Kľúčovú úlohu zohrávajú mračná!

placeholder
Veľkú úlohu zohrávajú aj mračná (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Vedci objavili odpovede na dôležitú otázku.

Zaujímavosti
19. apr. 2024 o 08:30
Kde dýchajú najčistejší vzduch na planéte? Kľúčovú úlohu zohrávajú mračná!

Vedci objavili odpovede na dôležitú otázku.

Austrálski meteorológovia zrejme prišli na to, prečo je nad Južným oceánom okolo Antarktídy najčistejší vzduch na planéte. Aj keď ho znečisťujú aerosóly z prírodných zdrojov, ako je soľ z mora, prach prinášaný vetrom alebo časticami fytoplanktónu, nikde na Zemi nie je troposféra čistejšia. Kľúčovú čistiacu úlohu tam majú mračná a intenzívny dážď.

Vedci z austrálskeho Meteorologického úradu použili údaje z novej generácie družíc na vytvorenie počítačového programu, ktorý rozpoznáva rôzne vzory oblačnosti nad rozsiahlymi oblasťami tohto oceánu. Hľadali najmä charakteristické vzory mrakov v tvare včelích plástov, o ktorých je známe, že hrajú významnú úlohu pri regulácii klímy. Voštinové bunky v týchto zvláštnych mrakoch sú buď v otvorenom, alebo uzavretom stave, čo súvisí s množstvom zrážok v oblasti, ktorú pokrývajú.

Autori zistili, že dni s najčistejším vzduchom súviseli s otvorenými voštinovými mrakmi, pri ktorých vedci predpokladajú, že vytvárajú sporadické, ale intenzívne dažďové prehánky, ktoré by mohli splachovať aerosólové častice z ovzdušia do mora. „Zistili sme, že otvorené voštinové mraky produkujú šesťkrát viac dažďa ako mraky uzavreté. Zistili sme, že otvorené voštiny sú oveľa častejšie v zimných mesiacoch, keď je vzduch najčistejší,“ dodali autori.