28. jún. 2023 o 14:30
mob, Koktejl

Vody pri obľúbených letoviskách zamorili žraloky: Panika a bezradnosť odborníkov!

placeholder
Niekoľko žralokov vydesilo ľudí v Španielsku (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Za posledný týždeň spozorovali v známej dovolenkovej krajine až päť žralokov.

Zahraničie
28. jún. 2023 o 14:30
Vody pri obľúbených letoviskách zamorili žraloky: Panika a bezradnosť odborníkov!

Za posledný týždeň spozorovali v známej dovolenkovej krajine až päť žralokov.

Sedemmetrový žralok modrý bol nafilmovaný, ako sa kĺže po vode v Calo des Moltons, malej kamienkovej zátoke na severe španielskeho ostrova Ibiza, ktorá je obľúbeným miestom na šnorchlovanie, uvádza portál The Sun. K poslednému pozorovaniu žraloka došlo v sobotu popoludní, niečo vyše týždňa po tom, čo ďalší predátor vyvolal paniku na pláži Costa Blanca v provincii Alicante.

Z počtu žralokov spozorovaných pri pobreží zostali zmätení aj odborníci a netušia, čo dravcov priťahuje. „Nikdy som nevidel takýto prípad, že by žralok skončil v extrémne plytkých vodách na turistických plážach. Žraloky modré sú zvyčajne pelagické, čo znamená, že žijú na otvorenom mori,“ vysvetlil riaditeľ Floridského programu pre výskum žralokov doktor Gavin Naylor.

„Aby ste na jedného z nich narazili, museli by ste prejsť približne 16 kilometrov od pobrežia. Zatiaľ pre nás situácia zo Španielska zostávajú úplnou záhadou,“ dodal.

Biológ Juan Antonio Pujol pre miestne médiá povedal: „Naraziť na niečo také, keď plávate vo vode, môže vyvolať paniku, ale mali by ste zostať pokojní, pretože nie sú agresívne,“ cituje jeho slová independent.co.uk.

Útoky žralokov sú vo všeobecnosti celkovo zriedkavé, pričom potvrdených nevyprovokovaných prípadov bolo v roku 2022 na celom svete podľa Medzinárodného súboru o útokoch žralokov (ISAF) celkovo 57. To je menej ako za posledný päť rokov (2017 – 2021), priemer bol 70 incidentov ročne.