18. apr. 2024 o 16:58
TASR, Koktejl

Kauza okolo kaštieľa v Budmericiach: Chce ho kúpiť ministerka? Šimkovičovej rezort reaguje

placeholder
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Aká je pravda?

Domáca politika
18. apr. 2024 o 16:58
Kauza okolo kaštieľa v Budmericiach: Chce ho kúpiť ministerka? Šimkovičovej rezort reaguje

Aká je pravda?

Ministerstvo kultúry (MK) SR sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sa podľa rezortu majú šíriť po obci Budmerice (okres Pezinok) a vyvolávať dojem účelových krokov v prípade tamojšieho kaštieľa. "Tvrdenia, že ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ, sa v žiadnom prípade nezakladajú na pravde," upozornil rezort.

Riaditeľka komunikačného odboru MK Petra Bačinská zároveň zdôraznila, že cieľom ministerstva nie je predávať významné historické objekty, a to platí aj v prípade budmerického kaštieľa, ktorý je majetkom štátu v správe MK. "Nič sa na tejto skutočnosti nemení, ani za súčasného vedenia rezortu meniť neplánuje. Kaštieľ bude naďalej k dispozícii všetkým občanom Slovenskej republiky, vrátane obyvateľov Budmeríc," uistila v mene ministerstva.

"Jedinou podmienkou je, aby záujemcovia splnili zákonné podmienky na komerčné využitie priestorov kaštieľa Budmerice," upozornila. Rezort podľa jej slov zvažuje aj možnosť vyhradiť v určitú časť roka kaštieľ aj slovenským spisovateľom, keďže kaštieľ bol dlhé roky účelovým zariadením slovenských spisovateľov.

Komuniké prichádza po výzve obci vypratať priestory kaštieľa z dôvodu neoprávneného užívania. Ministerstvo to zdôvodnilo tým, že obec a jeho sociálny podnik využívajú priestory kaštieľa bez riadnej nájomnej zmluvy. Samospráva sa bráni tým, že od predchádzajúcich vedení rezortu dostala ústny súhlas na využívanie priestorov za správu a starostlivosť o ne. Tvrdí tiež, že sa viackrát pokúšala kontaktovať ministerstvo a právne doriešiť súčasný stav.