14. nov. 2025 o 14:49
blic.rs, Miloš Audi, Koktejl

Onkológovia varujú pred zvýšeným rizikom rakoviny: TÝMTO jedlám by sa mali mladí ľudia vyhýbať!

placeholder
Zlé stravovanie zvyšuje riziko závažných ochorení. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Pozor na to, ako sa stravujete.

Zdravie
14. nov. 2025 o 14:49
Onkológovia varujú pred zvýšeným rizikom rakoviny: TÝMTO jedlám by sa mali mladí ľudia vyhýbať!

Pozor na to, ako sa stravujete.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aké zdravé sú potraviny, ktoré konzumujete? Lekári varujú, že strava s vysokým obsahom ultra-spracovaných výrobkov je hlavným faktorom zvyšujúceho sa výskytu rakoviny u mladých ľudí.

  • Lekári upozorňujú na zdravotné riziká konzumácie ultra-spracovaných potravín.
  • Tieto potraviny sú spojené so zvýšeným výskytom rakoviny a ochorení srdca.
  • Zdravé alternatívy zahŕňajú minimálne spracované jedlá a stredomorský typ stravy.

Mali by ste sa im vyhýbať

Ultra-spracované potraviny, vrátane čipsov, sladkostí, sladených nápojov a dokonca aj baleného chleba, obsahujú veľké množstvo soli, cukru a nasýtených tukov. Onkológ Vladimir Kovčin upozornil na zvýšený počet prípadov rakoviny u ľudí mladších ako 45 rokov, najmä rakoviny tráviaceho traktu. Za hlavného vinníka sa považuje práve konzumácia týchto potravín.

Organizácia British Heart Foundation zverejnila zoznam potravín, ktoré obsahujú najviac škodlivých zložiek spojených so vznikom rakoviny. Tieto výrobky sú obľúbené, pretože sú pohodlné, lacné a intenzívne propagované. Výskum však naznačil, že môžu mať negatívny vplyv na zdravie.

Ultra-spracované potraviny nemusia byť pre vás vhodné. (ilustračné foto)
Ultra-spracované potraviny nemusia byť pre vás vhodné. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Pojem "ultra-spracované potraviny" pochádza zo systému klasifikácie NOVA, ktorý vyvinuli výskumníci z univerzity v brazílskom Sao Paule. Tento systém rozdeľuje produkty do štyroch skupín na základe stupňa spracovania počas výroby.

  1. Nespracované alebo minimálne spracované potraviny (ovocie, zelenina, mlieko, ryby, strukoviny, vajcia, orechy)
  2. Spracované prísady (výrobky, ktoré sa pridávajú do iných potravín, a nie sú konzumované samostatne, ako napríklad soľ, cukor a olej)
  3. Spracované potraviny (džem, nakladaná zelenina, konzervované ovocie, chlieb či syry)
  4. Ultra spracované potraviny (zvyčajne obsahujú viac ako jednu zložku, ktorá sa bežne nepoužíva pri varení, ako sú konzervačné látky, emulgátory, sladidlá, umelé farbivá či arómy)

K bežným ultra-spracovaným potravinám patria napríklad:

  • zmrzlina
  • šunka
  • klobásy
  • hranolky
  • chlieb
  • čipsy
  • raňajkové cereálie
  • sýtené a sladené nápoje
  • jogurty s ovocnou príchuťou
  • instantné polievky

Odborníci varujú, že strava s vysokým obsahom ultra-spracovaných potravín môže negatívne ovplyvniť aj zdravie čriev. Je ťažké určiť, či problém spočíva v konkrétnych zložkách alebo v kombinácii týchto potravín s faktormi moderného životného štýlu. Vzhľadom na vysoký obsah soli, cukru a nasýtených tukov je však rozumným krokom znížiť ich spotrebu.

Mali by ste znížiť ich spotrebu. (ilustračné foto)
Mali by ste znížiť ich spotrebu. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Ovplyvňujú aj zdravie srdca

Niektoré štúdie tiež odhalili, že tieto potraviny môžu poškodiť srdce a krvný obeh. Jeden výskum prezentovaný na kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti v auguste 2023 sledoval 10-tisíc austrálskych žien počas 15 rokov. Tie, ktoré konzumovali najviac ultra-spracovaných potravín, mali o 39 % vyššie riziko vzniku vysokého krvného tlaku v porovnaní s účastníčkami s nízkym príjmom týchto výrobkov.

Ďalšia rozsiahla analýza, ktorej sa zúčastnilo viac ako 325-tisíc mužov a žien, zistila, že osoby konzumujúce najviac ultra-spracovaných potravín mali o 24 % vyššie riziko závažných kardiovaskulárnych príhod vrátane infarktu, mŕtvice a angíny pectoris.

Ak chcete zlepšiť svoj jedálniček, zvážte niektoré zmeny. Odborníčka na výživu Victoria Taylor odporúča stredomorský typ stravy bohatý na minimálne spracované potraviny, ako sú ovocie, zelenina, ryby, orechy, fazuľa, šošovica a celozrnné výrobky. V kombinácii s pravidelným cvičením, vyhýbaním sa tabakovým výrobkom a zmiernením príjmu alkoholu sa považuje za jednu z najúčinnejších metód pri znižovaní rizika ochorení srdca, krvného obehu a rakoviny.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.