10. apr. 2023 o 09:55
TASR, Koktejl

Desivý výbuch budovy má svoju dohru: V troskách objavili prvé telá, hasiči stále bojujú s požiarom!

placeholder
Silný výbuch otriasol centrom mesta Marseille v nedeľu 9. apríla 2023.
Zdroj: Twitter/@FRANCE24

Záchranári v troskách hľadajú ďalších nezvestných.

Zahraničie
10. apr. 2023 o 09:55
Desivý výbuch budovy má svoju dohru: V troskách objavili prvé telá, hasiči stále bojujú s požiarom!

Záchranári v troskách hľadajú ďalších nezvestných.

V troskách budovy, ktorá sa v nedeľu zrútila v Marseille, záchranári objavili v pondelok dve telá. Pokúšajú sa nájsť najmenej šesť ďalších nezvestných ľudí. TASR informuje podľa agentúry AFP. Viac ako 24 hodín po páde štvorposchodovej budovy desiatky hasičov stále bojujú s požiarom, ktorý brzdí pátracie operácie.

"Vzhľadom na konkrétne ťažkosti pri zásahu bude vyťahovanie (tiel) nejaký čas trvať," uviedol hasičský zbor vo vyhlásení, v ktorom oznámil nájdenie tiel. Záchranári sa nevzdávajú a veria, že nájdu preživších, uviedol starosta Marseille. "Stále je tu nádej, a kým je nádej, nezastavíme sa," povedal starosta Benoit Payan na mieste nešťastia. Záchranári vykonávajú "chirurgickú" operáciu, aby "za každú cenu ochránili" všetkých potenciálnych preživších.

Pravdepodobnou príčinou zrútenia bol výbuch plynu, pričom obyvatelia hlásili silný zápach plynu. Požiar sťažil pátracím psom odhaliť viac obetí alebo preživších. Podľa predpokladov mala budova na každom poschodí jeden byt.

V nedeľu ešte pred nájdením tiel prokurátor Dominique Laurens novinárom povedal, že osem ľudí "nereagovalo na telefonáty". Päť ľudí zo susedných budov výbuch a pád budovy ľahko zranil. Nešťastie sa stalo v nedeľu v noci asi 40 minút po polnoci.

"Spala som a nastal obrovský výbuch, ktorý skutočne otriasol miestnosťou. Bola som šokovaná, ako keby sa mi to snívalo," povedala Saveria Mosnier, ktorá žije neďaleko vo štvrti La Plaine. "Veľmi rýchlo sme zacítili silný zápach plynu, ktorý sa šíril okolo, stále sme ho cítili," povedala. Zástupca starostu Yannick Ohanessian potvrdil, že niekoľko svedkov hlásilo "podozrivý zápach plynu".

Výbuch poškodil aj dva susedné domy, jeden z nich sa neskôr v nedeľu zrútil. Asi 200 ľudí z okolia museli evakuovať a pre 50 musela radnica zabezpečiť náhradné ubytovanie.