29. jún. 2023 o 16:00
mob, Koktejl

Muža vydesil vzácny druh žraloka pri dovolenkovom ostrove: Neveril vlastným očiam!

placeholder
Pri gréckom ostrove Zakynthos spozorovali žraloka mako (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Ľudí vystrašila prítomnosť vzácneho žraloka.

Zahraničie
29. jún. 2023 o 16:00
Muža vydesil vzácny druh žraloka pri dovolenkovom ostrove: Neveril vlastným očiam!

Ľudí vystrašila prítomnosť vzácneho žraloka.

Také niečo nevídajú len tak! Rybár zachytil na videu pri pobreží Grécka desivý moment, keď okolo jeho lode preplával najrýchlejší žralok na svete, píše britský portál The Sun. Vzácny exemplár žraloka mako je najrýchlejším žralokom na svete. Tento druh môže dorásť až do dĺžky 4,5 metra a dosiahnuť rýchlosť 70 kilometrov za hodinu.

Zábery, ktoré natočil Yiannis Geladas ukázali, ako elegantný oceánsky predátor pláva blízko lode v Iónskom mori blízko pobrežia ostrova Zakyntos.

Vo videu je počuť, ako Grék hovorí: „Prvý žralok, ktorého som kedy videl v našich vodách. Pozrite sa, neviem povedať, čo je to za druh, ale je veľký“. Jedna osoba spanikárila a tvrdila, že ide o mladého žraloka bieleho, ale iní tvrdili, že je to žralok mako.

Miestne médiá neskôr potvrdili, že žraloka spozorovali ďalej od prístavu ostrova Zakyntos medzi mestom Kyllini a Kefalóniou. Napriek desivému stretnutiu Yiannis povedal pre ERT Zakynthos, že zviera bolo pozoruhodne pokojné.

„Žralok nebol vôbec agresívny, práve naopak, bol pokojný a popri člne plával ako delfín,“ dodal. Vedci tvrdia, že žralok mako je veľmi sťahovavý a má vo všeobecnosti samotársky charakter.