28. mar. 2024 o 13:00
jž, Koktejl

Exmarkizáčka podstúpila operáciu srdca: Elektrické impulzy a zmrazovanie... Všetko som cítila!

Na operačnom stole strávila pri plnom vedomí štyri hodiny.

Domáce promi
28. mar. 2024 o 13:00
Exmarkizáčka podstúpila operáciu srdca: Elektrické impulzy a zmrazovanie... Všetko som cítila!

Na operačnom stole strávila pri plnom vedomí štyri hodiny.

Exfarmárka Romana Košťalová odhalila svojim sledovateľom na sociálnej sieti koncom roka 2022, že sa potýka so zdravotnými problémami. "Išla som si kúpiť tlakomer a mala som pulz 130, tak sa mi urobilo ešte horšie, tak som si zavolala záchranku, spravili mi EKG a musela som ísť rýchlo do nemocnice," zverila sa. Vtedy jej lekári zistili arytmiu, konkrétne fibriláciu predsiení.

Nasledovali návštevy odborníkov, po ktorých padlo definitívne rozhodnutie. "Bola som v tom Ústave srdcovo-cievnych chorôb. Doktor mi povedal, že budem musieť ísť na abláciu srdca, aby sa mi odstránila celá fibrilácia," odhalila, čo ju čaká. Dodala, že sa jedná o 4 až 5-hodinový zákrok.

Operáciu podstúpila v utorok (26.3.) a svojim fanúšikom sa po operácii prihovorila. "Bože, čo ja som dnes prežila. Ráno 7:30 mi oznámili, že mám nielen fibriláciu, ale aj tachykardiu a extrasystoly a že mi budú robiť abláciu starou metódou (to keby viem, sem nejdem, lebo som to mala presne naštudované, ako sa to robí). Nová metóda ablácie je od roku 2022 - 2x bezpečnejšia, trvá len hodinu a ste v umelom spánku - s tým som sem išla," posťažovala sa.

Romana vysvetlila, ako operácia prebiehala. "A teraz, čo mi robili: počas zákroku som bola pri plnom vedomí a ablácia netrvala hodinu, ale 4 hodiny a všetko som cítila, počula. Na slabiny, kde sa zaviedli katétre - katétre sú drôty a urobili mi dva rezy na slabiny a cez cievy mi do srdca zaviedli katétri a potom pustili prúd s vysokou frekvenciu. Normálne mi dávali elektrické impulzy do srdca, vyvolávali búšenie a silný tlak na hrudi a ja som proste bola pri plnom vedomí, lebo som musela komunikovať s lekárom," opisovala.

"A pomocou tých elektrických výbojov odstraňovali arytmiu. To boli prvé dve hodiny a ďalšie dve mi naopak zmrazovali nejaké bunky v srdci, aby sa odstránili tie ostatné arytmie. Bolo to tak nepríjemné, že som plakala. Vypýtala som si sedatíva, aby som necítila tú bolesť na slabinách a spala celý deň. A teraz do 19:00 musím ešte ležať a potom sa môžem po 12 hodinách postaviť a ísť na wc. Ale dobre, keď som zvádla toto, zvládnem už všetko," zhrnula celý zážitok Košťalová.

Vo videu, ktoré nájdete nad článkom potom ukázala, ako po operácii vyzerá jej telo. "No a teraz čaká, kým sa môžem postaviť. Len chcem ukázať, že tuto mi dal jeden drôt do srdca, tu mi dali druhý. A takto tu ležím už neviem koľko hodín a nemôžem sa postaviť 8 hodín po operácii," povedala. Na operácii ale našla aspoň nejaké pozitívum. "Ale! Na sále som si vypýtala JBL a púšťali mi celý čas Franka Sinatru. Takže tam bola celkom príjemná atmosféra," dodala.