15. aug. 2023 o 19:00
lt, Koktejl

Veľa ľudí ani nevie, že ním trpia: Toto sú najčastejšie ukazovatele vysokého cholesterolu!

placeholder
Aké sú príčiny vysokého cholesterolu? (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Mnoho ľudí už počulo pojem vysoký cholesterol, no nevedia, čo to vlastne znamená.

Zaujímavosti
15. aug. 2023 o 19:00
Veľa ľudí ani nevie, že ním trpia: Toto sú najčastejšie ukazovatele vysokého cholesterolu!

Mnoho ľudí už počulo pojem vysoký cholesterol, no nevedia, čo to vlastne znamená.

Ľudia môžu z času na čas pociťovať vysoký cholesterol, ktorý je spôsobený nahromadením tučných potravín. Ukazuje sa však, že niektorí ľudia si vôbec neuvedomujú, že trpia týmto problémom. Informuje o tom portál Daily Star.

Vysoký cholesterol je v podstate to, čo sa stane, keď sa v krvi nahromadí tuková látka. Podľa NHS (National Health Service) ho väčšinou spôsobuje nadmerná konzumácia tučných jedál, nedostatok pohybu, nadváha, fajčenie a pitie alkoholu.

Jediným problémom je, že neexistuje veľa príznakov, takže mnohí ľudia vôbec nevedia, že ho majú, uvádza Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť. Vysoký cholesterol vás môže vystaviť riziku srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.

Potenciálne príčiny vysokej hladiny cholesterolu sú: vek nad 40 rokov, nadváha, genetické predispozície a problémy so srdcom vo vašej rodine.

Cholesterol môže viesť k ochoreniu periférnych tepien (PAD), čo je stav, ktorý vzniká, keď sa vo vašich tepnách hromadia tukové usadeniny. Zvyčajne sa sústreďujú v nohách. Z tohto dôvodu môže akákoľvek zmena, ktorú spozorujete v súvislosti s vlastnosťami vašich chodidiel alebo nôh, poukazovať na PAD alebo vysokú hladinu cholesterolu.

Príznaky PAD: bolesť, vredy, gangréna, strata ochlpenia na nohách a chodidlách, necitlivosť alebo slabosť nôh, krehké a pomaly rastúce nechty na nohách, otvorené rany na chodidlách a nohách, ktoré sa nehoja, zmena farby kože na nohách, napríklad zblednutie alebo zmodranie, lesklá koža, u mužov porucha erekcie.

Test na cholesterol môžete vykonať dvoma spôsobmi. Môže vám byť odobratá krv z ramena a odoslaná do laboratória alebo, ak máte viac ako 40 rokov, môžete si urobiť test vpichom do prsta. Ten sa vykonáva v rámci všeobecnej zdravotnej prehliadky, ktorá odhalí včasné príznaky srdcových ochorení a cukrovky. Po vykonaní testu vám prístroj v priebehu niekoľkých minút skontroluje hladinu cholesterolu.

Ak sa ukáže, že vaša hladina cholesterolu je vysoká, môžete urobiť veľa vecí pre jeho zníženie. Podľa denníka Liverpool Echo napríklad toto: obmedziť mastné jedlá, ako sú mäsové koláče, maslo a koláče, jesť viac potravín s nenasýtenými tukmi, ako je losos, celozrnný chlieb, ovocie a zelenina, cvičiť aspoň dve a pol hodiny týždenne, prestať fajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu.