Dva kúsky extra horkej čokolády so zníženým obsahom cukru a tuku by mali byť súčasťou každodennej vyváženej stravy. Extra horká čokoláda s podielom odtučneného kakaa vyšším ako 70% totiž obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú prevenciou rozvoja cukrovky druhého typu.
Vedci z Harvardu sledovali príjem čokolády u viac než 300-tisíc zdravých ľudí po dobu 25 rokov. Zistili, že konzumácia horkej čokolády súvisela s nižším rizikom ochorenia. Konzumácia mliečnej čokolády viedla k obezite a vyššiemu riziku rozvoja cukrovky druhého typu.
Čokoláda obsahuje vysoké množstvo flavonoidov, ktoré preukázateľne posilňujú zdravie srdca a znižujú riziko cukrovky druhého typu. Po zohľadnení faktorov životného štýlu a stravovacích návykov bolo riziko rozvoja cukrovky u tých, ktorí jedli porciu 28,3 gramov extra horkej čokolády (viac než 70%) aspoň päťkrát týždenne, o 10% nižšie.
Konzumácia mliečnej čokolády a bielej čokolády naopak riziko rozvoja cukrovky zvyšuje, pretože sú bohaté na nasýtené tuky a cukry. Riziko neznižujú ani čokolády s obsahom kakaa do 70%.