Už po jednom pive denne sa zvýši riziko rozvoja ochorenia s názvom dna u mužov i žien o 60 percent. Ochorenie, ktoré bolo do osemnásteho storočia známe ako choroba kráľov, je sprevádzané veľmi bolestivým zápalom kĺbov. Podľa britských lekárov zvyšujú riziko rozvoja predovšetkým červené mäso a údeniny a tvrdý alkohol. Ale aj konzumácia piva v miere, ktorá je všeobecne považovaná za neškodnú, môže k rozvoju ochorenia prispieť.
V posledných desaťročiach sa vďaka zvýšenej dostupnosti potravín s vysokým obsahom tuku, cukru a soli zvýšil počet diagnóz. Dna vzniká vtedy, keď sa v krvi začne vyskytovať zvýšená hladina kyseliny močovej. To je vo vode nerozpustná kryštalická látka, ktorá sa usadzuje v kĺboch.
Kryštály potom vyvolávajú zápal. Kyselina močová vzniká pri odbúravaní purínu, na ktorý sú obzvlášť bohaté červené mäso, vnútornosti (pečeň), morské plody, alkoholické a tiež sladené nápoje.
„Naše zistenia naznačujú, že špecifické alkoholické nápoje sú spojené s podobným rizikom u mužov a žien a že konzumácia alkoholu by mala byť minimalizovaná pre prevenciu bez ohľadu na pohlavie,“ tvrdia autori štúdie, ktorej výsledky publikoval odborný časopis JAMA.