18. apr. 2024 o 12:44
TASR, Koktejl

O život prišiel už štvrtý starosta: Počas nočného cvičenia strelci spustili paľbu

placeholder
Starostu malého mesta v Ekvádore v stredu zastrelili. (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

K tragédii došlo len pár dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

Krimi
18. apr. 2024 o 12:44
O život prišiel už štvrtý starosta: Počas nočného cvičenia strelci spustili paľbu

K tragédii došlo len pár dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

Starostu malého banského mesta v Ekvádore v stredu zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Josého Sáncheza, starostu mesta Camilo Ponce Enriquez v juhoekvádorskej provincii Azuay, "zastrelili", napísal úrad starostu na svojej stránke na Facebooku. Sánchez (52) v noci cvičil v sprievode svojich ochrankárov, keď strelci spustili paľbu. Uviedla to polícia v príspevku na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

Je to už štvrtý ekvádorský starosta, ktorého tento rok zavraždili, a druhý za necelý mesiac. V marci našli zastreleného starostu pobrežného mesta San Vicente, spolu s riaditeľom pre komunikáciu mestského úradu Jairom Loorom. Ekvádorčania budú v nedeľu v referende hlasovať o prísnejších opatreniach proti organizovanému zločinu v krajine postihnutej krvavými vojnami gangov.

Ministerstvo vnútra zo solidarity s rodinou zavraždeného starostu a s priateľmi napísalo: "Táto tragická udalosť posilňuje naše neúnavné odhodlanie bojovať proti vážnym trestným činom." Ekvádor bola kedysi pokojná krajina medzi hlavnými producentmi kokaínu. Krízu a rapídny vzostup kriminality vyvolali medzinárodné kartely, ktoré sem rozšírili svoju pôsobnosť a začali využívať ekvádorské prístavy na dopravu drog do Spojených štátov a Európy.

Obeťami organizovaného zločinu spájaného s mexickými a kolumbijskými kartelmi sa stali aj prokurátori, novinári a polícia. Prezident Daniel Noboa v januári vyhlásil, že Ekvádor je "v stave vnútorného ozbrojeného konfliktu" proti približne 20 zločineckým gangom. Opatrenie urobil po prudkej vlne násilia vyvolanej útekom hlavného drogového bossa z väzenia.

Noboa zaviedol výnimočný stav a pomocou armády znovu ovládol väznice, ktoré sa predtým stali riadiacim centrom - a bojiskom - gangov napojených na mexické a kolumbijské drogové kartely.