Grapefruit a džúsy z neho sú obľúbenou súčasťou raňajok, pri ktorých mnoho ľudí užíva lieky na chronické ochorenia. Aj keď sú grep a šťava z tohto ovocia veľmi zdravé potraviny, ľudia užívajúci lieky by sa im mali vyhnúť. Zvlášť pokiaľ užívajú lieky na vysokú hladinu cholesterolu alebo nepravidelný srdcový tep. Grep obsahuje enzým, ktorý bráni odbúravaniu týchto liekov.
Doktor Xand van Tulleken tvrdí, že ľudia, ktorí užívajú určité lieky, by mali byť opatrní pri konzumácii tohto ovocia, rovnako ako jeho šťavy alebo džemu z grepov, pretože by to mohlo ovplyvniť účinok liekov ešte niekoľko dní po konzumácii.
„Ak jete grapefruit a beriete pravidelne lieky, mali by ste byť rozhodne v strehu a vedieť, čo sa deje, pretože grapefruit môže byť nebezpečný. Keď užívame lieky, naše telo ich rozkladá, aby sme ich mohli po ich účinku neškodne vylúčiť – grapefruit teda môže zastaviť rozklad liekov, takže dostanete veľmi vysokú dávku, a to môže mať celkom toxické účinky,“ varuje doktor van Tulleken.
Ako príklady uviedol lieky na cholesterol statíny, lieky na krvný tlak, psychiatrické lieky, imunosupresíva, ktoré sa používajú napríklad u pacientov, ktorí sú darcami orgánov, a lieky upravujúce nepravidelný alebo zrýchlený srdcový tep, tzv. antiarytmiká.
„Pol pohára grapefruitovej šťavy môže stačiť na to, aby sa na mnoho dní zmenil spôsob, akým spracovávate daný liek. Povedal by som, že pokiaľ pravidelne užívate nejaké lieky, poraďte sa so svojím lekárnikom, alebo praktickým lekárom, než zjete grapefruit,“ dodal van Tulleken.
Grapefruit obsahuje zlúčeniny zvané furanokumaríny, ktoré môžu interferovať s enzýmom v tenkom čreve zvaným CYP3A4. Tento enzým je zodpovedný za rozklad takmer polovice všetkých liekov, čo umožňuje ich správne vstrebávanie v tele.
