01. apr. 2023 o 11:00
mob, Koktejl

Obrovský problém obľúbenej dovolenkovej destinácie: Studená sprcha pre turistov!

placeholder
Svetoznáma pláž Navagio na ostrove Zakynthos (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Kompetentných čaká ťažké rozhodovanie.

Cestovanie
01. apr. 2023 o 11:00
Obrovský problém obľúbenej dovolenkovej destinácie: Studená sprcha pre turistov!

Kompetentných čaká ťažké rozhodovanie.

Svetoznáma pláž Navagio na gréckom ostrove Zakynthos je obľúbenou turistickou destináciou kvôli vraku stroskotanej lode. Úrady na Iónskom ostrove sa však toto leto rozhodli pláž pre turistov uzavrieť z obavy pred zosuvmi pôdy, píše web greekcitytimes.com.

Rozhodnutie zakázať vstup na pláž Navagio odporučil tím odborníkov z Organizácie pre protiseizmické plánovanie a ochranu po návšteve lokality na začiatku marca v rámci pravidelného prehodnocovania jej bezpečnosti. Tím uviedol, že existuje značné riziko zosuvov pôdy v dôsledku erózie okolitých útesov.

„Bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov je nadovšetko ostatné a rozhodnutie bolo prijaté s ohľadom na nové vedecké údaje a vzhľadom na veľký počet návštevníkov v oblasti počas turistickej sezóny,“ povedal minister pre turizmus Vassilis Kikilias.

Navagio už bolo pre miestnych obyvateľov a návštevníkov zakázané od vlaňajšieho septembra po tom, čo zemetrasenie s magnitúdou 5,4 spôsobilo, že do zálivu spadli veľké skaly z okolitých útesov. Bezpečnosť pláže sa bude prehodnocovať dvakrát ročne.

Takéto rozhodnutie sa však nepáči miestnym úradom, ktoré žiadajú prehodnotiť celú situáciu. „Oficiálne nás nikto neinformoval. Dozvedeli sme sa to ráno z médií a bolo to prekvapenie. Očakávame, že minister nás o tom bude informovať. Počkáme na jeho oficiálne vyhlásenie, ale nie sme pre uzavretie pláže na celú sezónu. Bude to obrovská rana pre cestovný ruch, toto je najpopulárnejšia atrakcia v celej krajine, hnevá sa podľa webu Greek Travel Pages predseda mestskej rady na Zakynthose.