Káva patrí medzi najpopulárnejšie nápoje na svete a výskumy dokazujú, že jej rozumná konzumácia má viaceré zdravotné benefity. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele a znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby či rakovina. Navyše, pravidelná konzumácia môže znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Začnime najprv informáciou, ktorá káva je najzdravšia a koľko šálok by ste si mali denne dopriať. Suverénnou víťazkou je klasická čierna káva. Obsahuje len kávu a vodu, žiadne prídavné látky, tuky či cukry. Odborníci odporúčajú maximálne 3 až 5 šálok denne, čo zodpovedá približne 400 mg kofeínu. Najlepšie však urobíte, ak sa budete držať troch šálok, pretože nadmerná konzumácia kofeínu môže mať nepriaznivé vedľajšie účinky.
Tieto radšej nepite!
Cappuccino? Radšej nie! Tento obľúbený nápoj tvorí espresso, mlieko a napenené mlieko, čo znamená, že obsahuje nezdravé nasýtené tuky a extra kalórie. Na caffè latte tiež zabudnite! Vysoký obsah tukov a kalórií nie je to najhoršie. Mlieko v latte neutralizuje prospešné antioxidanty, ktoré káva obsahuje. Navyše kazeín (bielkoviny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mlieku, pozn. red.) značne sťažuje trávenie kávy.
Zo zoznamu nemôžeme vynechať ani „tekuté dezerty“, teda mochaccino, frappuccino a viedenskú kávu s poriadnou dávkou šľahačky. Obsahujú obrovské množstvo cukru a mliečnych prísad. To však neznamená, že si ich občas nemôžete vychutnať, no každodenná konzumácia sa vám môže pekne vypomstiť, odnesie si to vaše zdravie. A kto by to už predsa chcel?!