27. apr. 2024 o 16:46
Famous.cz, Koktejl

Okolie Karola III. sa pripravovalo na najhoršie: Vážny krok kvôli zdravotnému stavu kráľa

placeholder
Britský kráľ Karol III.
Zdroj: TASR/AP

Museli sa pripraviť.

Zahraničné promi
27. apr. 2024 o 16:46
Okolie Karola III. sa pripravovalo na najhoršie: Vážny krok kvôli zdravotnému stavu kráľa

Museli sa pripraviť.

Karol III. nastúpil na trón po smrti svojej matky Alžbety II. 8. septembra 2022. Tento rok v januári podstúpil operáciu nezhubného zväčšenia prostaty, pri ktorej sa zistilo, že má rakovinu. V apríli 2024 bolo oznámené, že panovníkov zdravotný stav sa zhoršuje a vláda musela aktualizovať operáciu Menai Bridge - Karolov pohreb. V žiadnom prípade to vraj ale neznamená, že kráľ umiera.

„Keď v posledných týždňoch hovoríme s kráľovými priateľmi o jeho zdravotnom stave, najčastejšou odpoveďou je: ‚Nie je to dobré,'“ uviedol Tom Sykes z denníka The Beast. „Všetci ale zostávajú optimistickí, je na tom však naozaj zle. Viac, než dávajú verejne najavo,“ dodal Sykes. Operácia Menai Bridge je krycí názov, ktorý dali pohrebu Karola III. ešte v čase, keď bol princom z Walesu. Je to aj názov prvého železného visutého mosta na svete v Anglesey vo Walese.

Spôsob, akým sa bude operácia Menai Bridge vyvíjať po Karolovej smrti, bude podobný ako v prípade desaťdňového plánu Operácie London Bridge, čo bol krycí názov používaný pre jeho matku Alžbetu II. O kráľovom úmrtí bude informovaných jeho osobným tajomníkom niekoľko osôb – vrátane jeho rodiny, premiéra, tajomníka vlády, ďalších ministrov a úradníkov a úradu kráľovskej tajnej rady.

Tajomník kabinetu pošle e-mail ministrom a vyšším štátnym úradníkom a po obdržaní správy budú vlajky vo Whitehalle (úrade vlády) spustené na pol žrde. Premiér bude prvým vládnym úradníkom, ktorý urobí vyhlásenie, ministerstvo obrany zaistí salvy zo zbraní a bude vyhlásená minúta ticha.

Potom sa premiér stretne s novým kráľom Williamom, ktorý prednesie prejav k národu, podobne ako to urobil jeho otec po smrti Alžbety II. Na dni predchádzajúce kráľovmu pohrebu bude pripravených niekoľko plánov, podľa ktorých budú rôzni predstavitelia trúchliť, keď bude jeho rakva ležať v trónnej sále Buckinghamského paláca na Westminster Hall. Karol bude uložený do kráľovskej hrobky v pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. na hrade Windsor.