01. apr. 2024 o 11:00
jž, Koktejl

Dejdar otvorene o príjmoch za dabing: Zlatá baňa? Omyl! Budete sa diviť, koľko zarobí

placeholder
Herec a zabávač Martin Dejdar.
Zdroj: TASR-Michal Svítok

Takáto je pravda.

Zahraničné promi
01. apr. 2024 o 11:00
Dejdar otvorene o príjmoch za dabing: Zlatá baňa? Omyl! Budete sa diviť, koľko zarobí

Takáto je pravda.

Český herec, dabér, komik, moderátor a producent Martin Dejdar (59) patrí medzi najznámejšie osobnosti českého aj slovenského šoubiznisu. Väčšina ľudí si ho pamätá ako večne opitého Ozáka v seriáli Comeback ale zahral si aj v poslednej časti trilógie Slunce, seno... Okrem toho bol ale súčasťou nespočetného množstva úspešných projektov, medzi ktoré jednoznačne patrí aj dabovanie legendárneho seriálu Simpsonovci, ako Bart, o čom porozprával v podcaste Hype-Cast.

Dejdar sa stále aktívne venuje najmä herectvu v seriáloch a pomenej vo filmoch. V podcaste si zaspomínal si na časy, keď s dabovaním ešte len začínali. Podľa jeho slov v minulosti dabovali jednu sériu 14 dní vkuse, dnes zvládne 10 dielov za 3-4 hodiny. Hoci český dabing patrí celosvetovo medzi najkvalitnejšie, platovo to až tak ružové nie je.

"Najlepšia vec je, keď takto som v Amerike a s niekým sa bavím a tí Amíci sa vás spýtajú, čo robíte a ja im poviem, že 30 rokov hovorím Barta Simpsona, tak zrazu sa úplne zmenia tí ľudia. A majú pocit, že sa bavia s miliardárom, ktorý žije v Monaku a niekde proste má svoj zámok, lieta tryskáčom," vysvetlil so smiechom Dejdar.

"Americkí dabéri sú hrozne bohatí z toho," podotkol jeden z moderátorov šou, s čím musel Martin len súhlasiť. "Pól milióna (v prepočte 461 460 eur, pozn. red.) za diel, dolárov berú. Ja 1500 korún (v prepočte 55 eur, pozn. red.). Takže v prepočte 60 dolárov. Keby aspoň tisícinu, nie. Takže 60 dolárov za deň a oni pól milióna dolárov za deň, za diel," prezradil.

Nebolo to tak ale vždy. "Takže oni keď proste nahovoria tých 20 dielov, tak je to 10 mega (v prepočte 9 229 200 eur, pozn. red.) a môžu zas v kľude proste v dolároch, to je štvrť miliardy korún, tak toho pol roka môžu kľudne ako nič nerobiť. A robia to 33 rokov. To je masaker. Ono to nebolo pôvodne. Prvé tie roky to robili len za 350-tisíc (v prepočte 323 022 eur, pozn. red.) a tak im to teraz zdvihli," priblížil Dejdar ich horibilné honoráre.