Väčšina z nás si nevie predstaviť ráno bez šálky horúcej kávy. Tento nápoj nás nielen osvieži, ale môže mať aj pozitívny vplyv na naše zdravie. Lenže záleží aj na tom, ako ju pijeme!
Vedci z Tufts University v americkom štáte Massachusetts analyzovali údaje viac ako 46 000 ľudí a skúmali, ako rôzne spôsoby konzumácie kávy ovplyvňujú riziko úmrtia. Počas štúdie sledovali zvyky účastníkov starších ako 20 rokov v takmer 10-ročnom období, uvádza ScienceDirect.
Čierna káva predlžuje život
Výsledky ukázali, že tí, ktorí pijú kávu čiernu, žijú dlhšie. Vedci tiež zistili, že aj minimálne množstvo cukru, mlieka alebo smotany v káve začína zvyšovať riziko úmrtia, Naše obľúbené, zvyčajne sladké dochucovadlá teda môžu znižovať pozitívne účinky kávy.
Dobrá správa pre milovníkov čierneho moku
Čierna káva, alebo aspoň verzia s nízkym obsahom cukru a tuku, môže znížiť riziko predčasného úmrtia až o 14 % v porovnaní s tými, ktorí kávu vôbec nepijú. To je dobrá správa pre tých, ktorí nemajú radi príliš ochutený nápoj.
Je však dôležité poznamenať, že výskum nepreukázal príčinnú súvislosť. Na výsledky môžu totiž vplývať aj iné faktory životného štýlu, napríklad fyzická aktivita alebo stravovanie. Stres, nedostatok pohybu či nezdravé stravovanie majú väčší a negatívnejší vplyv na naše zdravie než to, či si do kávy pridáme trochu cukru a smotany.