14. apr. 2024 o 08:00
jž, TASR, Koktejl

Twiinska nakupovala v Taliansku: Toľkoto tam stoja potraviny! Z tých cien odpadnete

Nemohla tomu uveriť.

Domáce promi
14. apr. 2024 o 08:00
Twiinska nakupovala v Taliansku: Toľkoto tam stoja potraviny! Z tých cien odpadnete

Nemohla tomu uveriť.

Sestry Daniela a Veronika Nízlové (37) so svojimi dcérkami Lindou (4) a Neou (2) odcestovali spoločne do Talianska za otcom Lindy, Stanislavom Lobotkom (29). Hoci Daniela so Stanom netvoria pár už dlhšiu dobu, udržiavajú priateľský vzťah a s dcérkou ho chodia pravidelne navštevovať do Neapolu.

Počas bežných nákupov Danielu zaujali ceny, u nás pomerne drahých potravín, ktoré sa v Taliansku predávajú za zlomok ceny. "Viete mi toto niekto vysvetliť? Parmezán, 69 centov, čerstvé cestoviny, 89 centov a teda úplne iná kvalita, ako u nás. Však budeme chodiť nakupovať asi do Talianska," čudovala sa Nízlová vo videu, ktoré nájdete nad článkom. "Nakúpim tu za kufor na domov," doplnila.

Slovensko je v cenách potravín najhoršie spomedzi krajín V4

Za päť mesiacov vlády Roberta Fica (Smer-SD) sa zvýšili ceny potravín dvojnásobne oproti nárastu inflácie. Vyhlásilo to hnutie Slovensko s tým, že z analýzy, ktorú si súčasná vláda nechala vypracovať, vyplýva, že Slovensko je v cenách potravín najhoršie spomedzi všetkých krajín V4. Informoval o tom hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky.

"Z analýzy vlády vyplýva, že na Slovensku si kupujeme potraviny o 39 % drahšie ako v Poľsku. Pokiaľ ide konkrétne o chlieb, tak na Slovensku zaň platíme o 64 % viac ako v Českej republike a o 44 % viac ako v Maďarsku," uviedol poslanec hnutia Július Jakab.

Hnutie Slovensko ďalej pripomenulo, že vláda na svojom rokovaní povedala, že nie je dôvod na cenovú reguláciu potravín a realizáciu opatrení na podporu cenovej stability a dostupnosti základných potravín považuje vláda za dostatočnú.

"To, že na Slovensku platíme o 39 % viac ako Poliaci za potraviny a že si Česi môžu za priemernú mzdu kúpiť dvakrát viac chleba ako ľudia na Slovensku, považuje vláda Roberta Fica za niečo, čo je v poriadku. Sami sebe zdvihli platy o 5000 eur, ale ľudí nechajú nakupovať drahšie potraviny ako v susedných krajinách. To je ich sociálna politika pre ľudí," doplnil Jakab.

Hnutie Slovensko upozornilo, že navrhlo riešenie, aby veľké reťazce nesmeli predávať konkrétne potraviny drahšie ako v Rakúsku, Poľsku či Českej republike, no súčasná vláda to podľa nich nerieši. "Napriek deklarácii vlády, že budú riešiť zákony pre ľudí, doteraz nepredložili nič na stabilizáciu a zníženie cien potravín," uviedlo hnutie Slovensko.