28. nov. 2022 o 11:00
žani, TASR, Koktejl

Patrik Herman prehovoril o rakovine: Spomienky plné bolesti!

placeholder
Dlhoročný moderátor Patrik Herman.
Zdroj: Facebook/Patrik Herman

Dlhoročný markizák a po novom posila tímu v RTVS Patrik Herman (48) sa venuje charitatívnym a projektom zameraným na rakovinu.

Domáce promi
28. nov. 2022 o 11:00
Patrik Herman prehovoril o rakovine: Spomienky plné bolesti!

Dlhoročný markizák a po novom posila tímu v RTVS Patrik Herman (48) sa venuje charitatívnym a projektom zameraným na rakovinu.

Známy moderátor a redaktor má so zákerným ochorením veľmi blízku skúsenosť. Pred 15 rokmi ho pripravila o ocina. Juraj Herman († 53) prehral boj s rakovinou hrubého čreva. "Bol to blesk z jasného neba. My sme v rodine nemali onkologické ochorenie, preto nám neblikala žiadna kontrolka," zaspomínal si na náročné obdobie v rozhovore pre portál Zregiónu.sk.

Ako príbuzný pacienta si všímal ako funguje, respektíve nefunguje zdravotnícky systém. Bolo to pre neho nesmierne frustrujúce. "Keď som zistil, aký je manažment pacienta, že sa nemáte kde obrátiť a zistiť informácie. Najhoršie je, a s tatinom sme to xkrát riešili, že to bolo absolútne zbytočné," porozprával.

Podľa neho by stačilo, aby v systéme existovala povinná preventívna prehliadka a v päťdesiatke by si urobil test na skryté krvácanie v stolici. "Nemusel zomrieť tak skoro. Mal len 53 rokov," doplnil.

Dnes sa aj z médií čoraz častejšie k ľuďom dostávajú informácie o preventívnych prehliadkach. Pred 15 rokmi sa o niečom takom nehovorilo.

"Slová ako stolica alebo vzorka moču v médiách nepoužívali. Doteraz je u nás veľa vecí tabu. Chodíme po Slovensku s obrovským nafukovacím hrubým črevom a pľúcami a vysvetľujeme ľuďom ako sa chrániť pred najčastejšími onkologickými ochoreniami. Viete si predstaviť tie reakcie, keď sme postavili v nákupných centrách, na námestiach či firmách na stôl simulátor ženských prsníkov a rozhodli sme sa edukovať ľudí o samovyšetrení ženských pŕs. Koľko nadávok, hejtu a emócií pohoršenia to vzbudilo!?" položil Herman básnickú otázku. Pritom im išlo len o to, aby zachránili ženy pred zbytočnými úmrtiami na rakovinu prsníkov.

Dnes je to už bežná vec. Akcie spojené so zvýšením povedomia o rakovine či jej prevencii podporujú viaceré známe osobnosti. "Bol by som rád, keby si ľudia dávali na seba pozor a chodili na preventívne prehliadky. Keď už nie kvôli seba, tak aspoň kvôli blízkych, ktorí ich milujú," odkázal moderátor Slovákom.

Rakovina hrubého čreva a konečníka

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí k dobre liečiteľným onkologickým ochoreniam, je však veľmi dôležité zachytiť ju v prvotnom štádiu. Predstavuje druhú najčastejšiu formu rakoviny a jej začiatočné štádiá sú často asymptomatické, priblížil lekár Štefan Mucha.

Ochoreniu sa dá podľa jeho slov najefektívnejšie predchádzať správnou životosprávou a onkologickým skríningom. „Celonárodný skríningový onkologický program na zistenie rakoviny hrubého čreva a konečníka sa týka každého zdravého jedinca nad dosiahnutý 50. rok života a zahŕňa kolonoskopické vyšetrenie každých desať rokov alebo vyšetrenie stolice na skryté krvácanie každé dva roky,“ priblížil Mucha.

Rakovina hrubého čreva a konečníka sa na Slovensku častejšie vyskytuje u mužov. Najčastejšie vzniká z predrakovinových štádií, v ktorých sa tvoria výrastky, takzvané polypy. Trvá to roky. "Ak pri kolonoskopickom vyšetrení zachytíme polypy, ktoré odstránime, rakovina nevznikne. Týmto spôsobom vieme vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka zabrániť," vysvetlil Mucha.

Vyšetrenie stolice alebo sprostredkovanie kolonoskopického vyšetrenia sa realizuje prostredníctvom praktického lekára. Niektoré poisťovne zasielajú svojim poistencom aj sety na samovyšetrenie stolice na skryté krvácanie.

Vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka podľa lekára ovplyvňuje okrem vrodených predispozícií životospráva, nedostatok pohybu, obezita, fajčenie, alkohol a konzumácia mäsa, hlavne červeného. "Najnevhodnejšie je bravčové mäso, pričom nezanedbateľný je tiež spôsob prípravy mäsa. Nevhodné je vyprážané, pečené a grilované mäso. Rovnako tak sa neodporúča ani konzumácia mäsových výrobkov, údenín a horúcich nápojov," zhrnul Mucha.