Talianku Annu Bellisari († 20) vlani v januári zabili prevádzkovatelia milánskej cukrárne, ktorí do vegánskych zákuskov pridali syr mascarpone. Tvrdia to talianski štátni zastupitelia s tým, že študentka trpela veľmi silnou alergiou na mlieko a niekoľkokrát sa uisťovala, že dezert neobsahuje ani stopu po mliečnych produktoch. Po požití jedinej lyžice dezertu dostala anafylaktický šok a po desiatich dňoch zomrela.
Majitelia cukrárne teraz čelia obvineniu zo zabitia z nedbanlivosti, podvodného predaja a predaja nepravých produktov. Bellisari vlani 26. januára stolovala s priateľom v reštaurácii v Miláne, do ktorej zákusky dodávala cukráreň Mascherpa. Krátko po požití prvého sústa Anna upadla do anafylaktického šoku a 5. februára zomrela v nemocnici v San Raffaele. Dve ženy, ktoré prevádzkovali cukráreň, ktorá zásobovala reštauráciu, sú podozrivé zo zabitia.
Podľa denníka Corriere della Sera sa však obhajuje s tým, že nešlo o zámer, ale že si poplietli objednávku, a namiesto vegánskych dezertov dodali bežné obsahujúce mlieko. Avšak podľa vyšetrovateľov majiteľky cukrárenskej výrobne vôbec neoddelili výrobu vegánskych a neveganských zákuskov a na ich miešanie dochádzalo často. Vegánske dezerty Tiramisun pritom dodávali do 63 podnikov v Miláne. Sudkyňa dodala, že vďaka odpočúvaniu má dôkazy o úplnej bezohľadnosti oboch žien, ktorým nariadila podnik okamžite uzavrieť.
Sudkyňa tiež uviedla, že ak by majiteľky podniku rešpektovali oddelenie ingrediencií a výroby a personál bol riadne preškolený, namiesto obyčajného štvorhodinového kurzu, nedochádzalo by k miešaniu kazeínu s produktmi rastlinného pôvodu. Bellisari v reštaurácii skontrolovala, že má skutočne vegánsky zákusok a čašníka požiadala o ďalšie informácie kvôli svojej veľmi silnej alergii. Potom, čo bola ubezpečená, že ide o vegánsky dezert, začala jesť.
Pri druhej lyžici sa jej urobilo nevoľno a bežala na toaletu zvracať. Ihneď si vzala antihistaminiká a kortizón, ktoré nosila stále so sebou, ale krátko nato stratila vedomie a od desať dní neskôr v nemocnici zomrela. Anna, ktorá vyštudovala módne návrhárstvo, pravidelne chodila do spomínanej reštaurácie.
Od narodenia trpela silnou alergiou na mlieko a musela si dávať veľký pozor, aby nebola v potravinách ani stopa mliečneho výrobku. Tiramisun Mascherpa bol stiahnutý z trhu talianskym ministerstvom zdravotníctva hneď 6. februára 2023.