05. nov. 2022 o 14:00
žani, Koktejl

Jana Kirschner opísala peklo počas súťaže Miss: Naučila som sa dávať si prsty do krku

placeholder
Speváčka Jana Kirschner.
Zdroj: TASR-Michal Svítok

Prešla si krutým obdobím.

Domáce promi
05. nov. 2022 o 14:00
Jana Kirschner opísala peklo počas súťaže Miss: Naučila som sa dávať si prsty do krku

Prešla si krutým obdobím.

Hudobníčka Jana Kirschner (43) sa ako 17-ročná zúčastnila súťaže Miss Slovensko 1996. Prebojovala sa až do finále a skončila na 5. mieste. V podcaste Krása však priznala, že ani korunka krásy zo súťaže nie je zárukou zdravého sebavedomia.

Ako tínedžerka nechápala, prečo ju označovali za vysokú, peknú a zaujímavú. "Úprimne povedané, v tom období som sa necítila vôbec pekná, skôr som si pripadala hrozne dlhá a neohrabaná,“ ohodnotila svoje mladšie ja. Pozvánku organizátorov súťaže krásy najskôr chcela odmietnuť. Otec jej však povedal, že môže čakať na zázrak v Martine, alebo to skúsiť. Keď prišla na kasting pripadala si ako z iného sveta.

Napokon jej možno práve to pomohlo a prebojovala sa ďaleko. Speváčka je mamou dvoch dcér. Matildu a Yolanu by však do súťaže krásy nikdy neprihlásila. "Správanie niektorých mužov, správanie ľudí v nejakej pozícii voči napríklad mladým ľuďom atď.. To, čo sme akceptovali v 90. rokoch nielen na súťažiach krásy, ale v tom hudobnom biznise, si myslím, že dnes je absolútne neakceptovateľné. Bola som svedkom vecí, ktoré sú dnes už považované za abuse (zneužívanie, zlé zaobchádzanie, pozn. red.)," popísala, čím si prešla.

V súvislosti so súťažou Miss si v sebe dodnes nosí pocit hanby. "Keď sa dnes vraciam do tých spomienok, že mladé dievča vyjde v plavkách pred preplnenú športovú halu, kde sedí 10-tisíc ľudí, je nepredstaviteľná. Nie sú to pocity, ku ktorým sa rada vraciam,“ priznala otvorene. Stále jej z toho behajú po tele zimomriavky.

Dve mesiace pred finále sa dostala na nebezpečnú hranicu poruchy príjmu potravy. "Posledné mesiace pred finále som bola naozaj na ukrutnej diéte. Niekedy som zjedla napríklad len jedno jablko za deň a ono to hraničilo s bulímiou. Naučila som sa aj dávať si prsty do krku,“ povedala otvorene o krutom období. Schudla približne sedem kíl a mala miery, ktoré sú považované za perfektné. V čase finále mala miery 89-59-90.

Ani to, že ju ľudia v jej okolí považovali za nádhernú, jej nepomohlo so sebavedomím. "Keď sa pozerám na svoje staré fotky, tak si hovorím, že som vyzerala super. Ale pamätám si na ten moment, keď bola tá fotka urobená, že som sa necítila krásne,“ opísala s tým, že rovnaké pocity jej v hlave víria dodnes.

Priznala, že sa väčšinu času sa cíti absolútne nemožná. Obdivuje dievčatá, ktoré o sebe vedia povedať, že sú naozaj krásne. "Ja to ani po všetkých tých rokoch nedokážem,“ dodala. Sebavedomie sa snaží vlievať najmä svojim dcéram.

Kirschner sa dlho sa nevedela zbaviť značky súťažiacej Miss. V určitom smere to však malo aj pozitívny vplyv na jej život. Otvorili sa jej dvere do iných sfér. "Krása mi dala veľa príležitostí, urobiť veci, ktoré by som možno inak nemohla urobiť. A nakoniec mi dala aj príležitosť stať sa speváčkou." Dostala sa napríklad k Paľovi Haberovi a k manažérovi, ktorý jej dal šancu.