18. apr. 2024 o 04:00
Famous.cz, Koktejl

Princ Harry prehral súdny spor proti ministerstvu vnútra: Toľkoto teraz musí zacvakať!

placeholder
Princ Harry prehral súdny spor proti ministerstvu vnútra.
Zdroj: TASR/AP

Prečo ich žaloval?

Zahraničné promi
18. apr. 2024 o 04:00
Princ Harry prehral súdny spor proti ministerstvu vnútra: Toľkoto teraz musí zacvakať!

Prečo ich žaloval?

Princ Harry dostal príkaz vrátiť daňovým poplatníkom pol milióna libier po tom, ako úplne prehral súdny spor na britskom najvyššom súde proti ministerstvu vnútra za zrušenie policajnej ochrany. Musí štátu uhradiť pol milióna libier (v prepočte 585 175 eur). Keď sa zohľadnia jeho súdne náklady, bude ho to stáť celkovo jeden milión libier (v prepočte 1 170 350 eur).

Sudca odmietol návrh na zníženie sumy na polovicu s tým, že vojvoda zo Sussexu svoj prípad komplexne prehral. Sudca Peter Lane samostatne zamietol aj vojvodovu žiadosť o odvolanie proti rozhodnutiu, pričom jednu jeho časť označil za vyslovene beznádejnú. Harry zažaloval britské ministerstvo vnútra po tom, ako spolu s Meghan v januári 2020 opustili kráľovský život v Británii, a ministerstvo im odvtedy odmietlo poskytnúť policajnú ochranu.

Britské ministerstvo vnútra na boj s princom vynaložilo viac ako pol milióna libier z verejných zdrojov. "Nepochybujem o tom, že tvrdenie žalobcu, že jeho zodpovednosť za náklady by mala byť znížená o päťdesiat až šesťdesiat percent, je nepodporovateľné," uviedol sudca Lane vo svojom vyhlásení.

Harry definitívne stratil právo na policajnú ochranu počas pobytu v Spojenom kráľovstve, ale okrem toho ho zbytočný súdny proces stál nemalé peniaze a jeho príjmy v posledných rokoch boli pomerne skromné.