Zahraničie
photo Foto
video Video
21. mar. 2023 o 19:00
emd, Koktejl

Mladú matku († 30) dva roky bolela hlava: Hrozné zistenie! Pomoci sa nedožila

placeholder
Krásna mamička Jehane mala pred sebou celý život.
Zdroj: Instagram/jehane_x

Jehane, ktorá sa preslávila na TikToku, tragicky zomrela vo veku 30 rokov po mesiacoch ochromujúcich migrén.

Zahraničie
21. mar. 2023 o 19:00
Mladú matku († 30) dva roky bolela hlava: Hrozné zistenie! Pomoci sa nedožila

Jehane, ktorá sa preslávila na TikToku, tragicky zomrela vo veku 30 rokov po mesiacoch ochromujúcich migrén.

Jehane Thomas z Doncasteru sa mohla pochváliť viac ako 66 700 sledovateľmi na platforme, kam nahrávala videá o svojom každodennom živote. Ako napríklad príprava obedov pre svojich synov a zdieľanie nákupov v obchodoch. Podľa blízkych hviezdy sociálnych médií bola jej piatková smrť úplne nečakaná a jej rodine zlomila srdce, informuje Daily Mail.

V posledných mesiacoch na TikToku dokumentovala svoje zdravotné ťažkosti a vysvetľovala, ako jej nedávno diagnostikovali zápal očného nervu. Toto mimoriadne bolestivé ochorenie je spôsobené zápalom zrakového nervu, ktorý prenáša správy z oka do mozgu. V priebehu ostatných týždňov bola mladá mamička niekoľkokrát hospitalizovaná a potom znovu prepustená, pričom svojich sledovateľov informovala o priebehu liečby.

Jehane o svojom stave otvorene prehovorila v príspevku, ktorý zdieľala 5. marca. "Pred niekoľkými mesiacmi mi diagnostikovali zápal zrakového nervu. Takmer dva roky mi tvrdili, že moje migrény súvisia so stresom. Potom si mysleli, že mám sklerózu multiplex, čo bolo (zatiaľ) vylúčené, ale teraz ma tlak v hlave doslova vytrháva z reality," opísala svoje problémy. V tom istom príspevku prezradila, že sa môže spoľahnúť na podporu svojich rodičov, ktorí jej pomáhajú so starostlivosťou o deti, keď sa o ne kvôli svojmu stavu nedokáže sama postarať.

Svoje posledné video zverejnila pred štyrmi dňami. V ňom sa Jehane opäť ocitla v nemocnici a čakala na operáciu. "Nemôžem zdvihnúť hlavu bez toho, aby mi nebolo zle, a nemôžem chodiť, všade ma musia voziť na vozíku. Taká je to silná bolesť," napísala utrápená žena v popise videa. Práve ju prepustili po týždňovom pobyte v nemocnici, keď sa jej vrátili tzv. tlakové migrény, čo ju prinútilo ísť naspäť do nemocnice. V čase, keď točila video, bola prijatá na pohotovosť a čakala na operáciu.

Na pomoc pri financovaní pohrebu matky, po ktorej tu zostali synovia Isaac (3) a Elijah (1), bola zriadená stránka Go Fund Me, na ktorej sa doteraz vyzbieralo 9 585 libier. Túto internetovú zbierku založila jej najlepšia priateľka Alyx Reast. "Jehane Thomas bola 30-ročná mama dvoch chlapcov. Náhle zomrela 17. 3. 2023. Napriek tomu, že niekoľko mesiacov trpela migrénami a záchvatmi, jej odchod bol úplne nečakaný a všetci sme úplne zlomení. Jej dve deti zostali bez mamy. Jehane, sľúbila som, že pre tých chlapcov urobím, čo budem môcť, takže to aj splním. Milujem ťa. Bola si najlepšia na svete, budeš mi chýbať každý deň," uviedla.

"Chlapcom ich mamu už nič nevráti, ale dúfame, že to prinesie úľavu jej rodine, keď bude vedieť, akí sú milovaní a podporovaní." Sledovatelia a priatelia Jehane vzdávali cez víkend úctu na sociálnych sieťach. "Je to srdcervúce. Je mi to tak ľúto. Posielam jej chlapcom a rodine lásku a silu," dodala zarmútená Alyx.

"Naozaj mám slzy na krajíčku. Nemôžem uveriť, ako sa to stalo! Zničujúce," uviedol niekto v komentároch. "Mám veľké šťastie, že som poznala také krásne, milé, starostlivé a zábavné dievča. Budeš mi veľmi chýbať, nelúčime sa navždy, len sa uvidíme neskôr, nádherné dievčatko," napísala jedna z Jehaneinych kamarátok. "Život je taký neuveriteľne krutý. Čítať o tom je absolútne srdcervúce. Držte si svojich blízkych pri sebe, spi pokojne, kráska," uviedol v komentároch ďalší človek.

Čo je zápal zrakového nervu?

Tento stav býva spojený so sklerózou multiplex (SM), ale nie každý, kto trpí zápalom očného nervu, má alebo sa u neho vyvinie SM. Je možné mať zápal očného nervu bez rozvinutia ďalších príznakov. Príznaky ochorenia sa u jednotlivých osôb líšia. V niektorých prípadoch môže spôsobiť rozmazané videnie alebo úplnú stratu zraku. Hoci môže postihnúť obe oči, častejšie postihuje len jedno. Ľudia s optickou neuritídou môžu vidieť slepú škvrnu alebo rozmazané miesto v strede zorného poľa a ochorenie môže ovplyvniť aj farebné videnie. V niektorých prípadoch môže spôsobovať bolesť, najmä pri pohybe očami. Bolesť môže trvať niekoľko dní, ale nemala by ovplyvňovať spánok.