03. mar. 2024 o 14:00
mob, TASR, Koktejl

Takýto náklad ešte premiér Fico nezažil, drsné slová z Česka: Z tohto pohľadu je Slovensko už márna krajina!

placeholder
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Zdroj: TASR

Česi mu nič nedarovali.

Domáca politika
03. mar. 2024 o 14:00
Takýto náklad ešte premiér Fico nezažil, drsné slová z Česka: Z tohto pohľadu je Slovensko už márna krajina!

Česi mu nič nedarovali.

Na prejav slovenského premiéra Roberta Fica (59) pred konferenciou v Paríži nezareagovala dobre veľká časť Slovenska a už vôbec nie zahraničie. Ten pred plánovaným stretnutím partnerov z Európskej únie (EÚ) a NATO zvolal bezpečnostnú radu, vládu a rokovať chcel aj s koaličnými partnermi.

„Z informácií o témach, o ktorých máme v pondelok hovoriť, ide mráz po chrbte. Aj preto musím ráno hovoriť s bezpečnostnými, spravodajskými a politickými zložkami štátu,“ vyhlásil v nedeľu večer vo videu.

Priblížil, že na rokovaní vo Francúzsku by sa mali venovať práve Ukrajine. Západ mal podľa neho dve možnosti, a to buď ďalšiu eskaláciu napätia a vojenskú podporu Ukrajiny, alebo predstaví zmysluplný mierový plán. Fico však hovoril o prvej možnosti. Deklaroval pritom, že urobí všetko pre to, aby zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne, aj keby ho to malo stáť funkciu premiéra.

Jeho slová z minulého týždňa pobúrili najmä Čechov a venovali sa im aj v podcaste českého novinára Bohumila Pečinku a odborníka na politický marketing Petrosa Michopulosa Kecy a politika. „V tom prejave sa tváril, že je veľký chlapec a bude robiť slovenskú politiku. To by ma ale zaujímalo, čo to je a čo si pod tým predstavuje. Neustále spriadal náznaky, že niektoré štáty chcú na Ukrajinu vyslať svojich vojakov a to my Slováci neurobíme, tam ukázal ten vzdor. Potom vlastne priznal, že to ani nejde, lebo by to musela schváliť NR SR a potom urobil prešmyčku a potom sa začal pýtať, že kto dá Slovensku bezpečnostné záruky,“ vysvetľoval Michopulos a pokračoval.

„To sa ti už chce kričať na tú telku. Ty vole, tak zavolaj Putinovi. Nech ti dá on bezpečnostnú záruku, nás to nezaujíma. Tvoje bezpečnostné záruky sú v NATO a v EÚ! Ty si urobil dva prejavy, kde si sa toho zbavil, povedali si, že so Západom nechceš mať nič spoločné, a teraz tu plačeš, pretože ti 100 km od Košíc padajú bomby. Prečo plačeš, vole? Správaš sa ako kolaborantské h*vado a na konci to ukončíš tým, že ideš do Paríža plakať, že sa bojíš?“ spustil odborník na politický marketing.

„Bojíš sa svojho kamoša v Moskve, ktorého tu oplakávaš, aký je chudák a že sa všetci proti nemu spikli? Že ho Západ vyprovokoval a snaží sa ho zničiť od roku 2014. Tak si kúp letenku do Moskvy a choď cez Turecko poprosiť súdruha gaspadina Putina, aby ti dal bezpečnostné záruky, keď sa tie naše nepáčia. Je to úplný s*áč, normálny s*áč,“ neudržal sa Michopulos.

„Keby bol aspoň ako Orbán, ktorý vstup Švédska do NATO vymenil za štyri lietadlá, to by som ešte ocenil, to má taký orientálny glanc. Pri Turecku to tiež očakávaš, Maďarom stačilo pár sto rokov, kým nasali ten bazárový étos, to som ocenil. Ale táto filcka zlodejská, mafiánska bude v jednom prejave robiť hrdinu a bláboliť niečo o samostatnej slovenskej politike, aby potom plakal, že ho nikto nechráni. Tak ja už neviem. Z tohto pohľadu je Slovensko už márna krajina,“ zakončil.