14. apr. 2024 o 09:00
jž, Koktejl

Čo robí partner prezidentky Čaputovej? Juraj Rizman: Nie som žena v domácnosti ...

placeholder
Zuzana Čaputová s Rizmanom tvoria pár od roku 2020.
Zdroj: Instagram/zuzana_caputova

Pár tvoria oficiálne od roku 2020.

Domáce promi
14. apr. 2024 o 09:00
Čo robí partner prezidentky Čaputovej? Juraj Rizman: Nie som žena v domácnosti ...

Pár tvoria oficiálne od roku 2020.

Funkčné obdobie slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Novým prezidentom Slovenskej republiky sa stane Peter Pellegrini, ktorý v druhom kole volieb získal 53,12% hlasov a porazil Ivana Korčoka. Na jar 2020 sa prevalila informácia, že Čaputová s jej poradcom pre oblasť životného prostredia a občiansku spoločnosť Jurajom Rizmanom tvoria pár. O role "prvého gentlemana" porozprával pre redakciu seznamzpravy.cz.

Ako partner prezidentky je viazaný protokolom. "Áno, na niektorých podujatiach doma alebo v zahraničí, kde reprezentujete krajinu, sú roly jasne vymedzené. Išlo skôr o to, ako sa správať v tých ostatných oblastiach. Keď prezidentský pár pricestuje na Slovensko, privíta ho prezidentka s partnerom. Tam je potom vopred stanovený program od uvítacieho ceremoniálu cez fotografie až po sprievod," vysvetlil, ako prebiehajú oficiálne stretnutia.

Juraj má svoje vlastné povinnosti. "Nie som žena v domácnosti, som zamestnaný a mám svoj vlastný program. A tu sme hľadali prístup a mieru, aby moja agenda zodpovedala tomu, že som partnerom prezidentky. Pracujem pre organizáciu Post Bellum, čo je Pamäť národa, takže to je oblasť, ktorá sa hodí. Zapojil som sa aj do iniciatív, ktoré sa týkali prevencie násilia páchaného na ženách. Išlo aj o vzdelávanie mužov, aby neboli násilní a aby so svojou mužskosťou narábali inak. Venoval som sa aj životnému prostrediu a podpore občianskeho sektora," ozrejmil Rizman.