09. sep. 2023 o 20:00
emd, Koktejl

Jete ich aj vy? Pozor! 21 potravín, ktoré môžu spôsobovať rakovinu

placeholder
Niektoré jedlá môžu veľmi negatívne vplývať na vaše zdravie (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Nie všetko chutné je aj zdravé.

Zaujímavosti
09. sep. 2023 o 20:00
Jete ich aj vy? Pozor! 21 potravín, ktoré môžu spôsobovať rakovinu

Nie všetko chutné je aj zdravé.

Určite viete, že rakovina je veľkou hrozbou pre náš život. Ale vedeli ste, že niektoré potraviny, ktoré denne konzumujete, môžu podporiť vznik rakoviny? Portál BuzzAura dal dokopy zoznam 21 potravín spôsobujúcich rakovinu, ktoré pravdepodobne požívate každý deň.

1. Konzervované potraviny

Väčšina konzerv obsahuje chemickú látku nazývanú bisfenol-A alebo BPA, ktorá ovplyvňuje spôsob, akým fungujú gény v mozgu. Väčšina konzervovaných potravín je teda zodpovedná za spôsobovanie rakoviny.

2. Sódy

Sódové vody plné cukru sú hlavnou príčinou celonárodnej obezity a môžu viesť k zápalom, inzulínovej rezistencii a gastroezofageálnej refluxnej chorobe.

3. Losos z chovu

Chovné lososy sú kŕmené neprirodzenou stravou a môžu byť kontaminované chemikáliami, antibiotikami, pesticídmi a inými známymi karcinogénnymi látkami.

4. Popcorn z mikrovlnnej rúry

Vrecká s popcornom do mikrovlnnej rúry obsahujú kyselinu perfluóroktánovú, toxín, ktorý sa spája s neplodnosťou u žien a zvyšuje riziko rakoviny obličiek, močového mechúra, pečene, pankreasu a semenníkov. Vo väčšine popcornov sa používa sójový olej, ktorý môže spôsobiť žalúdočné problémy a kožné vyrážky.

5. Spracované mäso

Spracované mäso, ako sú klobásy, párky v rožku a slanina, obsahuje množstvo chemických látok a konzervačných látok, ktoré sú škodlivé pre vaše zdravie.

6. Zemiakové lupienky

Zemiakové lupienky obsahujú veľa prvkov, ktoré zvyšujú hmotnosť, a nadmerné množstvo mastných kyselín a sodíka v nich môže spôsobiť vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak.

7. Hydrogenované oleje

Hydrogenované oleje sú často bez zápachu a zafarbené, aby vyzerali atraktívne. Obsahujú vysoké množstvo omega-6 mastných kyselín, ktoré môžu spôsobiť srdcové ochorenia a rôzne druhy rakoviny, najmä rakovinu kože.

8. Nakladané a údené potraviny

Údené potraviny obsahujú značné množstvo dechtu, ktorý je známym karcinogénom. Nakladané potraviny, konzervované dusičnanmi a tiež farbené, sa spájajú s vyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a žalúdka.

9. Vysoko spracovaná biela múka

Rafináciou obilnín sa ničia ich prirodzené živiny a získavajú veľmi vysokú glykémiu, ktorá môže rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi a inzulínu.

10. Geneticky modifikované organizmy (GMO)

Štúdia Rowettovho inštitútu zistila, že potkany, ktoré boli kŕmené GMO potravinami, vykazovali poškodenie imunitného systému, predrakovinové bunkové výrastky a navyše mali menšie mozgy a pečene.

11. Rafinované cukry

Už v roku 1931 Nemec Otto Warburg, nositeľ Nobelovej ceny za medicínu, prvýkrát zistil, že nádory a rakovina využívajú cukry ako potravu na svoje rozmnožovanie.

12. Umelé sladidlá

Čoraz viac dôkazov dokazuje, že chemické látky, ktoré tvoria umelé sladidlá, sa v tele rozkladajú na smrteľný toxín nazývaný DKP, ktorý môže spôsobiť rakovinu, najmä nádory mozgu.

13. Diétne potraviny

Všetky diétne potraviny sú chemicky spracované a spravidla obsahujú aspartám, ktorý spôsobuje mnohé ochorenia, napríklad rakovinu, vrodené chyby a srdcové problémy.

14. Alkohol

Mierna konzumácia alkoholu môže byť zdravá, ale nadmerné pitie je hlavnou príčinou srdcového zlyhania, mŕtvice, náhlej smrti, rakoviny ženského prsníka a ďalších ochorení.

15. Červené mäso

Štúdie zistili, že každodenná konzumácia červeného mäsa, aj v malom množstve, zvyšuje riziko úmrtia na rakovinu u mužov o 22 % a u žien o 20 %.

16. Neekologické ovocie

Neekologické ovocie je kontaminované niektorými veľmi nebezpečnými pesticídmi, ako sú organofosfáty a atrazín, ktoré u ľudí spôsobujú vážne problémy, najmä v oblasti našich reprodukčných schopností.

17. Trvanlivé polotovary

Mnohé zložky v polotovaroch sú vysoko spracované, čo môže narušiť rovnováhu omega-3 a omega-6 mastných kyselín vo vašom tele, a tým viesť k všeobecným zápalom, ktoré sú častou príčinou rakoviny.

18. Instantná polievka

Podobne ako polotovary, aj instantné polievky môžu byť pre vaše zdravie veľmi škodlivé. V záujme vlastnej pohody si radšej dajte kurací vývar.

19. V obchode zakúpené žemle na hamburgery

Tento druh žemlí môže viesť k rakovine, pretože sa v nich často používa brómovaná múka, ktorá obsahuje bromičnan draselný, chemikáliu spojenú s poruchami nervového systému. V skutočnosti je takáto zložka zakázaná v EÚ, Kanade a Brazílii.

20. Krekry s príchuťou

Ak sa chcete vyhnúť rakovine, možno sa budete musieť vyhnúť značkám krekrov z obchodov, ktoré obsahujú cukor, hydrogenované oleje a umelé arómy.

21. Hranolky

Chutné hranolčeky nie sú kvôli škrobu v zemiakoch a nekvalitným olejom na vyprážanie dobrou voľbou pre vaše zdravie.