24. okt. 2023 o 07:30
krsk, TASR, Koktejl

Rázny krok Čaputovej zarezonoval medzi umelcami: Výzva herca Jackuliaka prezidentke!

placeholder
Herec zareagoval na voľbu prezidentky.
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Instagram/jan_jackulia

Jej slová sa stretli s mimoriadnou odozvou.

Domáca politika
24. okt. 2023 o 07:30
Rázny krok Čaputovej zarezonoval medzi umelcami: Výzva herca Jackuliaka prezidentke!

Jej slová sa stretli s mimoriadnou odozvou.

Hlava štátu Zuzana Čaputová (50) vo štvrtok informovala, že nevymenuje poslanca za SNS Rudolfa Huliaka za ministra životného prostredia. Následne požiadala o doručenie nového návrhu kandidáta na ministra. Rozhodnutie zdôvodnila ústavnoprávnymi dôvodmi, ktoré neumožňujú Huliakovi zastávať post. Tvrdí, že jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

"Ako prezidentka mám svojimi rozhodnutiami zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Riadny chod ministerstva životného prostredia nemôže zabezpečiť človek, ktorý svojimi vyjadreniami neguje dlhodobo platnú environmentálnu politiku tohto štátu a medzinárodné záväzky, ktorými je Slovenská republika viazaná," uviedla v príspevku na sociálnej sieti.

"Jeho vymenovanie by nedávalo záruku riadneho chodu tohto ústavného orgánu. Preto Rudolfa Huliaka nevymenujem a požiadala som Roberta Fica o doručenie nového návrhu kandidáta na post ministra životného prostredia, aby bolo možné pristúpiť k vymenovaniu vlády," dodala 19. októbra prezidentka.

Podpora umelcov

Na jej príspevok kladne reagovali osobnosti slovenskej umeleckej scény. Bol medzi nimi komik Fero Joke, herečka Dominika Kavaschová, herec Števo Martinovič, fotograf a návrhár Lukáš Kimlička, spisovateľka a moderátorka Tamara Heribanová či obľúbený herec Ján Jackuliak.

Práve posledný herec reagoval slovami, ktoré sa týkali výberu na ďalší ministerský post. "Ešte, prosím, zvážte ministerstvo kultúry," napísal pod jej text Jackuliak. Zábery nájdete v galérii pod článkom. Slovenská národná strana (SNS) navrhla za ministra životného prostredia spomínaného Rudolfa Huliaka. Ministerkou kultúry by sa mohla stať zase exmoderátorka Martina Šimkovičová. Obaja kandidáti boli zvolení za poslancov parlamentu.

Vláda odborníkov nedáva demisiu

Vláda odborníkov Ľudovíta Ódora nebude podávať demisiu, keďže je tzv. odvolanou vládou. Prezidentka Zuzana Čaputová tak bude môcť rovno vymenovať novú vládu. Odvolaná vláda vykonáva pôsobnosť v obmedzenom rozsahu až do vymenovania novej vlády. Úradnícka vláda pod taktovkou Ódora je takisto odvolanou vládou, preto dávať demisiu nebude.