08. sep. 2023 o 10:28
žani, Koktejl

Peter Nagy o nevraživosti medzi českými a slovenskými spevákmi: Šokujúci rozhovor Gotta so Štaidlom!

placeholder
Peter Nagy je hviezda celé dekády.
Zdroj: Instagram/peternagy_music

Bola medzi nimi rivalita?

Domáce promi
08. sep. 2023 o 10:28
Peter Nagy o nevraživosti medzi českými a slovenskými spevákmi: Šokujúci rozhovor Gotta so Štaidlom!

Bola medzi nimi rivalita?

Peter Nagy patril v 80. rokoch medzi najväčšie hviezdy československej pop music a jeho popularita prekvitala najmä medzi mladými dievčatami. V talk šou ON AIR porozprával, či v tej dobe cítil nevraživosť medzi českou a slovenskou popovou scénou.

Nagy je stále poprednou osobnosťou našej hudobnej scény. Na svojom konte má hity, ktoré milujú celé generácie a dodnes si ich z plného hrdla spievajú na jeho koncertoch.

Keď sa ohliadol späť na obdobie svojej najväčšej slávy, nemohol poprieť, že medzi umelcami bola istá nervozita. Na veľkých akciách mu vždy robil spoločnosť hudobný producent Július Kinček. "Viem, že častokrát sa pokúšali tie sivé obleky za komunistov odstavovať ľudí. A stále nás pozorovali. My sme mali echo, že nejaký eštebák vždy prišiel na koncert a počúval, o čom sa bavíme," opísal situáciu v tej dobe.

Podľa jeho slov im trochu vadili kvôli rebelskému vzhľadu. "Náušnice, make-up a neviem čo. Dievčatá sa podľa nás obliekali, čo bola celkom sranda," pousmial sa. Na jednej akcii si Kinček vypočul súkromný rozhovor medzi Karlom Gottom a Ladislavom Štaidlom.

"Ja som prešiel okolo nich v zákulisí v Lucerne a Štaidl hovorí: ‘Nie je potrebné ho odpisovať, on sa odpíše sám’," uviedol príklad spomínanej nervozity českých hviezd.

Vie presne, čo za tým bolo. "Prišla vlna slovenských kapiel a interpretov a my sme boli iní. My sme nemali tú imidž, ktorá tu bola veľmi obľúbená, aby som nikomu nekrivdil, toho vystupovania s orchestrom. My sme si nenechali písať od niekoho pesničky, čo bola úplná tradícia. Nepreberali sme hity, známe hity pretextované do češtiny, ale prišli sme rovno s popovou, možno rockovou imidžou," porozprával otvorene.

Dôvodom bolo, že v Bratislave chytali rakúsku televíziu, ktorá do éteru púšťala americké a európske hitparády. "My už sme dávno vedeli, ako máme aranžovať, ako máme vystupovať, ako sa máme obliekať, lebo to boli naše nové vzory," vymenoval. "Oni na to pozerali ako na zjavenie," dodal.