24. dec. 2023 o 08:11
TASR, Koktejl

Leví podiel Tomáša Tatara na triumfe Seattlu: Bodoval aj Adam Ružička

placeholder
Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel víťazným gólom a asistenciou k triumfu Seattlu.
Zdroj: TASR/AP

Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel víťazným gólom a asistenciou k triumfu Seattlu na ľade Anaheimu 3:2.

Šport
24. dec. 2023 o 08:11
Leví podiel Tomáša Tatara na triumfe Seattlu: Bodoval aj Adam Ružička

Slovenský hokejista Tomáš Tatar prispel víťazným gólom a asistenciou k triumfu Seattlu na ľade Anaheimu 3:2.

Slovenský útočník nastúpil v elitnom útoku Kraken a po štyroch dueloch od výmeny z Colorada má na konte štyri body (2+2). Asistenciu si pripísal v drese Calgary útočník Adam Ružička, ktorého bod však nezabránil prehre Flames na ľade Los Angeles (3:5).

Tatar odohral 14:32 min a v prvej tretine sa podieľal asistenciou na góle obrancu Vincea Dunna. V 49. minúte sa zaslúžil o víťazný presný zásah, keď si puk natiahol na bekhend a prekonal Čecha Lukáša Dostála. Tatar odohral zápas v prvom útoku po boku Matthewa Beniersa a Jonathana Eberleho.

„Je to skvelý pocit mať takúto príležitosť. Hokej je opäť pre mňa zábavou a užívam si ho. Vyzerá to tak, že ja, ‚Matty‘ a Jordan budujeme nejakú chémiu a ja sa veľmi bavím,“ uviedol pre nhl.com 33-ročný slovenský útočník, ktorý v štyroch stretnutiach za Seattle zaznamenal viac gólov ako v 27 zápasoch za Colorado.

Ružička odohral duel v štvrtom útoku Flames. Dôveru trénera Ryana Husku však dostal v tretej tretine v presilovej hre, keď po jeho asistencii znížil Blake Coleman na rozdiel gólu. Calgary už v závere nedokázalo v záverečnej hre bez brankára vyrovnať a do prázdnej bránky spečatil víťazstvo Kings desiatym gólom v sezóne Quinton Byfield.

Ružička odohral 10:48 min a okrem asistencie zaznamenal mínusový bod a jednu strelu na bránku. Jeho krajan a spoluhráč Martin Pospíšil odohral v druhej formácii 9:48 min a pripísal si plusový bod a dvojminútový trest.

Víťazne vyšiel zo súboja Martin Fehérváry - Erik Černák druhý menovaný. Jeho Tampa Bay uspela na ľade Washingtonu 2:1 po samostatných nájazdoch. Černák si pripísal jeden plusový bod a s minutážou 23:40 min bol druhým najvyťažovanejším bekom svojho tímu. Podobnú porciu (22:11 min) odohral aj Fehérváry, od ktorého strávil na ľade viac z tímu Capitals iba jeho spoluhráč z prvej obrany John Carlson.

„Bol to tesný duel dvoch tímov, ktoré sú v tabuľke blízko seba. Odišli sme s dvoma bodmi, takže sme spokojní. Vrátime sa domov, oslávime Vianoce a verím, že budeme pokračovať,“ poznamenal švédsky obranca Victor Hedman, ktorý bol autorom víťazného nájazdu.

Obranca Šimon Nemec sa tešil z výhry New Jersey a v jedenástom stretnutí profiligy odohral 20:54 min, vďaka čomu patril tiež medzi hráčov s najvyšším časom stráveným na ľade. Najvýraznejší podiel na plnom bodovom zisku „diablov“ mal švajčiarsky útočník Timo Meier, ktorý skóroval dvakrát.

„Robili sme rozumné rozhodnutia a neodhadzovali od seba puky. Hrali sme kompaktne v obrannom pásme a výborne sme vyčistili dôležité priestory. Náš brankár predviedol niekoľko dôležitých zákrokov, ktoré nám pomohli získať dva body,“ povedal Meier.