23. júl. 2022 o 10:00
žani, Koktejl

Slovenská poslankyňa bola v Egypte, kde útočili smrtiace žraloky: Znepokojivé svedectvo z dovolenky!

placeholder
Útok žraloka mal fatálne následky (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Koncom júna vydesili dovolenkárov správy o smrtiacich útokoch žralokov pri egyptskom pobreží Červeného mora.

Domáce správy
23. júl. 2022 o 10:00
Slovenská poslankyňa bola v Egypte, kde útočili smrtiace žraloky: Znepokojivé svedectvo z dovolenky!

Koncom júna vydesili dovolenkárov správy o smrtiacich útokoch žralokov pri egyptskom pobreží Červeného mora.

O život prišli Rakúšanka († 68) a Rumunka. Obe ženy napadol žralok pri plávaní južne od letoviska Hurgada. Úrady guvernorátu Červené more okamžite nariadili uzatvorenie pláží v oblasti.

Krátko po tragédii pricestovala do Egypta aj poslankyňa Katarína Hatráková. Prekvapilo ju, že sa o všetkom dozvedela až z médií. Ako dovolenkárov ich nikto nevaroval, nevidela ani tabule, ktoré by zakazovali vstup na pláž, viala tam len červená zástava.

V ich prvý deň bol práve odliv. Všimla si množstvo člnov a ako ľudí vyháňajú z vody. Nechápala, čo sa deje, kým si nepozrela noviny. „Veľa som sa však rozprávala s turistami hovoriacimi po nemecky, ktorí mi povedali, že pani, ktorá zahynula, mala cestovku pre Rakúšanov. Je vraj u nich panika, hromadne rušia zájazdy,“ cituje Hatrákovú Šarm.

Pláž mali zatvorenú až do konca dovolenky. Jedného z útočiacich žralokov sa podľa miestnych nepodarilo chytiť. „Do vody sa však smelo chodiť asi po pás, takže sme si more užili. Ale viac bazény. Boli sme aj loďou na výlete v lagúne, kde sme plávali s delfínmi. Posádka nás ubezpečovala, že cez korálovú bariéru sa tam žralok nedostane, navyše v krištáľovej vode by ho videli už z diaľky. Pre istotu však do vody nevyhadzovali žiadne odpadky z kuchyne, takže celkom vylúčené to asi nebolo,“ opísala.

Útoky žraloka v Egypte

Červené more je obľúbenou turistickou destináciou, kde sa bežne vyskytujú žraloky, no zriedkakedy útočia na ľudí, plávajúcich vo vymedzených oblastiach. V roku 2018 tam pri útoku žraloka zahynul český turista, v roku 2015 bol obeťou turista z Nemecka. V roku 2010 sa počas piatich dní odohralo pri letovisku Šarm aš-Šajch päť útokov žraloka, pri ktorých prišiel o život nemecký občan a ďalší štyria zahraniční turisti utrpeli zranenia.

Egypt sa vo veľkej miere spolieha na príjmy z cestovného ruchu práve z oblasti Červeného mora, kam mieri približne 65 percent turistov, navštevujúcich túto krajinu.