20. aug. 2023 o 10:43
krsk, Koktejl

Toto je príčina úmrtia Patejdla († 68): So zákernou chorobou bojoval dva mesiace?!

placeholder
Slovenský hudobný skladateľ, hudobník a spevák Vašo Patejdl.
Zdroj: TASR – František Iván

Slovensko a Česko prišlo v sobotu o hudobnú legendu.

Domáce promi
20. aug. 2023 o 10:43
Toto je príčina úmrtia Patejdla († 68): So zákernou chorobou bojoval dva mesiace?!

Slovensko a Česko prišlo v sobotu o hudobnú legendu.

V noci na sobotu zomrel zakladateľ skupiny Elán a legendárny hudobník Vašo Patejdl. Hoci český denník Blesk informoval, že príčinou jeho smrti bola rakovina pečene, s ktorou mal bojovať len dva mesiace, podľa slov hudobníkovej manželky bola smrť dôsledkom celkového vyčerpania organizmu pri postupujúcom zákernom zhubnom ochorení pankreasu.

"Verte, že nikto z nás nebol pripravený na takýto rýchly odchod. Môjho manžela nečakane a predovšetkým celkom skryto zasiahla veľmi zákerná choroba. Jeho smrť bola dôsledkom celkového vyčerpania organizmu pri postupujúcom zákernom zhubnom ochorení pankreasu. Diagnózu mu lekári oznámili len 14 dní pred tým osudným dňom. Najprv sme o jeho chorobe vedeli len ja a Vašo, potom jeho traja synovia," napísala na sociálnej sieti Patejdlová.

Patejdl bol skladateľ, aranžér, spevák a hráč na klávesové nástroje. Bol jedným zo zakladateľov skupiny Elán, nahral s ňou prvé štyri albumy. Na konci roku 1984 z kapely odišiel. Okrem toho sa podieľal na tvorbe mnohých slovenských interpretov. Za svoju umeleckú tvorbu získal viacero ocenení.

"S nekonečnou bolesťou a prázdnotou v našich srdciach vám oznamujeme, že dnes 19. augusta 2023 v nočných hodinách nás po krátkej a ťažkej chorobe navždy opustil mimoriadny a vzácny človek, náš celoživotný priateľ, výnimočný a geniálny hudobník a hudobný skladateľ megahitov svetovej úrovne, pán VAŠO PATEJDL. Vašo, ďakujeme ti za všetko! Odpočívaj v pokoji, modlíme sa za teba a drž nám tam hore miesto," napísal na sociálnej sieti Elán. O mieste a čase poslednej rozlúčky budú informovať.