V slovenských domácnostiach nesmie chýbať na sviatočnom stole veľkonočný mazanec. Ak ste ešte nenašli ideálny recept, alebo len chcete skúsiť niečo nové, máte vyhraté. Lenka z druhej série šou Pečie celé Slovensko sa podelila o svoj recept na tradičnú pochúťku.
Rozkvas
- 150g pšeničnej chlebovej múky
- 100g vody
- 1 PL kvásku
Cesto
- 250 g pšeničnej chlebovej múky
- 90 g mlieka
- 2 žĺtky
- 50 g masla
- 85 g cukru
- vanilková pasta (alebo vanilkový cukor)
- 50 g hrozienok
- štipla soli
- troška rumu
Na potretie
- Žĺtok s mliekom
- Mandľové lupienky
Pochutnajte si na Veľkú noc na skvelom mazanci.
Zdroj:
iStock
Postup
- Ako prvé večer pripravíme rozkvas. Zmiešame všetky suroviny a necháme ich 6-9 hodín kvasiť na linke (záleží od teploty akú máte doma).
- Keď je rozkvas pripravený pridáme doňho múku, cukor a žĺtky a miesime na pomalých otáčkach. Zároveň hrozienka zalejeme rumom, kým budeme miesiť cesto. V ceste sa musí vyvinúť lepok (bude elastickejšie), až potom doňho môžeme zapracovať maslo, vanilku a štipku soli.
- Cesto vymiesime až tak, aby sa nám krásne odlepovalo od stien misy a od ruky. Ideálne je cesto domiesiť rukou, lepšie vieme dotykom odhadnúť, kedy je cesto správne vymiesené. Nakoniec do cesta pridáme hrozienka scedené od rumu. Misku s cestom prikryjeme napríklad utierkou a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Počas tohto času cesto aspoň 2x preložíme.
- Keď je cesto nakvasené, preložíme ho na dosku a stočíme ho do tvaru bochníka čo najpevnejšie. Je to dôležité, aby sa nám pri pečení neroztiekol.
- Mazanec preložíme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme miskou. Necháme finálne vykvasiť asi 4 hodiny.
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Mazanec potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka, narežeme do kríža a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme zhruba 40-50 minút. Upečený mazanec necháme chladnúť pod utierkou. Utierka nemôže voňať po aviváži, aby vám neprevoňala aj váš dlho hodinový vybojovaný mazanec.