07. apr. 2023 o 04:00
Koktejl

K Veľkej noci neodmysliteľne patrí aj chutný mazanec: Skúste recept od pekárky Lenky

placeholder
Upečte si kváskový mazanec od Lenky.
Zdroj: RTVS, iStock

Urobte si Veľkú noc dokonale chutnú.

Domáce správy
07. apr. 2023 o 04:00
K Veľkej noci neodmysliteľne patrí aj chutný mazanec: Skúste recept od pekárky Lenky

Urobte si Veľkú noc dokonale chutnú.

V slovenských domácnostiach nesmie chýbať na sviatočnom stole veľkonočný mazanec. Ak ste ešte nenašli ideálny recept, alebo len chcete skúsiť niečo nové, máte vyhraté. Lenka z druhej série šou Pečie celé Slovensko sa podelila o svoj recept na tradičnú pochúťku.

Recept

Rozkvas
  • 150g pšeničnej chlebovej múky
  • 100g vody
  • 1 PL kvásku
Cesto
  • 250 g pšeničnej chlebovej múky
  • 90 g mlieka
  • 2 žĺtky
  • 50 g masla
  • 85 g cukru
  • vanilková pasta (alebo vanilkový cukor)
  • 50 g hrozienok
  • štipla soli
  • troška rumu
Na potretie
  • Žĺtok s mliekom
  • Mandľové lupienky
Pochutnajte si na Veľkú noc na skvelom mazanci.
Pochutnajte si na Veľkú noc na skvelom mazanci.
Zdroj: iStock
Postup
  1. Ako prvé večer pripravíme rozkvas. Zmiešame všetky suroviny a necháme ich 6-9 hodín kvasiť na linke (záleží od teploty akú máte doma).
  2. Keď je rozkvas pripravený pridáme doňho múku, cukor a žĺtky a miesime na pomalých otáčkach. Zároveň hrozienka zalejeme rumom, kým budeme miesiť cesto. V ceste sa musí vyvinúť lepok (bude elastickejšie), až potom doňho môžeme zapracovať maslo, vanilku a štipku soli.
  3. Cesto vymiesime až tak, aby sa nám krásne odlepovalo od stien misy a od ruky. Ideálne je cesto domiesiť rukou, lepšie vieme dotykom odhadnúť, kedy je cesto správne vymiesené. Nakoniec do cesta pridáme hrozienka scedené od rumu. Misku s cestom prikryjeme napríklad utierkou a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Počas tohto času cesto aspoň 2x preložíme.
  4. Keď je cesto nakvasené, preložíme ho na dosku a stočíme ho do tvaru bochníka čo najpevnejšie. Je to dôležité, aby sa nám pri pečení neroztiekol.
  5. Mazanec preložíme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme miskou. Necháme finálne vykvasiť asi 4 hodiny.
  6. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Mazanec potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka, narežeme do kríža a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme zhruba 40-50 minút. Upečený mazanec necháme chladnúť pod utierkou. Utierka nemôže voňať po aviváži, aby vám neprevoňala aj váš dlho hodinový vybojovaný mazanec.