Tieto Vianoce podľa všetkého nevyšli draho koláče na štedrovečernom stole len Slovákov. Presvedčila sa o tom čitateľka Iveta, ktorá nakupovala v jednom z lacnejších rakúskych supermarketov. Keď sa pozrela na cenu kryštálového cukru, musela potvrdiť, že na Slovensku ešte nedošlo k takejto dramatickej cene.
Za kilogram priam najdôležitejšej zložky každého vypekania zaplatíte u našich susedov 1,49 eur. Ceny rovnakého cukru na Slovensku sa pohybujú okolo 1,29 eur.
Tohtoročné zmeny v cenách mohli mnohí Slováci pocítiť v plnej sile na Vianoce. "Rastlinný olej aj kryštálový cukor vychádza drahšie o asi 70 %, pšeničná múka a margarín o 60 %. "Za práškový cukor si priplatíme takmer 50 % a o viac než 40 % drahšie sú vajcia, maslo aj mlieko. Približne 30-percentný cenový rast zaznamenali kypriaci prášok do pečiva, kvasnice aj lístkové cesto. O 12 až 20 % sa zvýšili aj ceny džemu a medu," uviedla pred sviatkami Jana Glasová, analytička 365.bank.
Rok 2023 bude z pohľadu energetickej krízy a vysokej inflácie pokračovaním roku 2022. Poľnohospodárske a potravinárske podniky budú naďalej riešiť otázku, ako výšku nákladov premietnuť do adekvátnych odbytových cien.
Pokiaľ budú naďalej stúpať výrobné náklady, odbytové ceny poľnohospodárskych produktov a hotových potravín budú musieť ísť hore. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Máte zaujímavý tip? Pošlite nám ho na tip@koktejlsk
Zdôraznila, že na vývoj slovenského agropotravinárstva bude mať v roku 2023 vplyv vojenského konfliktu na Ukrajine, vývoj cien vstupov a komodít, dosahy energetickej krízy a otázka zásobovania potravinami z globálneho pohľadu. Nestabilné trhy už hneď po vypuknutí vojny na Ukrajine podľa nej ukázali, aký synergický efekt vedia spôsobiť v celom výrobnom reťazci potravín a, samozrejme, nielen pri výrobe potravín, ale v každom jednom odvetví hospodárstva.