23. okt. 2023 o 17:00
lv, Koktejl

Mladá žena si myslela, že má iba klasickú chrípku, krutý zvrat: Prišla o nohu!

placeholder
Na prvý pohľad neškodná chrípka jej obrátila život naruby. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Teraz všetkých prosí, aby nezopakovali jej chybu.

Zaujímavosti
23. okt. 2023 o 17:00
Mladá žena si myslela, že má iba klasickú chrípku, krutý zvrat: Prišla o nohu!

Teraz všetkých prosí, aby nezopakovali jej chybu.

Mladá žena začala pociťovať príznaky chrípky. Predpokladala však, že keď strávi niekoľko dní v posteli, hneď sa zotaví, no nemohla sa viac mýliť, píše The Sun.

Keď mala Allison 33 rokov, pracovala v americkom štáte Wisconsin. Z práce odišla skôr a zvyšok dňa sa cítila "trochu vyčerpaná". Jej stav sa však rýchlo zhoršoval a tak sa rozhodla zájsť do nemocnice, kde jej predpísali lieky proti kašľu. „Bola som trochu preťažená, ale všetko ostatné vyzeralo v poriadku. Poslali ma domov a povedali, že ak sa to zhorší, mám prísť znova," priblížila.

V tú noc začala Allison pociťovať ochromujúce bolesti chrbta, čo viedlo k hneď niekoľkým stratám vedomia. „Nikdy v živote mi nebolo tak zle. To bol začiatok všetkého," povedala. Nevedela však, čo má robiť a zavolala svojmu priateľovi, ktorý jej ju privolal sanitku.

Lekári potvrdili, že Allison mala bakteriálny zápal pľúc, ktorý postihol obe pľúca a bol spôsobený chrípkou, čo viedlo k sepse a následne k septickému šoku - život ohrozujúcemu poklesu krvného tlaku po infekcii. Jej orgány začali zlyhávať a nachádzala sa na pokraji smrti. Lekári ju napojili na formu podpory života známu ako extrakorporálna membránová oxygenácia v snahe záchraniť jej život. Liečba našťastie zabrala, avšak stratila krvný obeh v ľavej nohe, čo viedlo k jej amputácií.

Allison strávila v nemocnici celkovo tri mesiace. Musela sa znovu naučiť chodiť a prijať svoj nový život ako človek po amputácii. „Postupne som si uvedomila, že môj život už nikdy nebude taký ako predtým. Je to niečo, s čím sa človek nikdy úplne nezmieri," priznala. Teraz chce svoj príbeh využiť na to, aby ostatných poučila o nebezpečenstve chrípky a vyzvala ich, aby sa proti nej dali zaočkovať.

„Skutočnosť, že som sa z niečoho, čo ľudia považovali za obyčajnú chrípku, dostala do niečoho takého kritického, že som bola na pokraji smrti, je pre ľudí ťažké pochopiť," povedala Allison. Uviedla, že v minulosti sa nedávala zaočkovať proti chrípke, teraz sa však necháva očkovať každoročne.

„Je to niečo, s čím som sa zmierila, ale chcem to objasniť aj ostatným. Už navždy musím žiť s týmto postihnutím, takže ak môžu ľudia urobiť čokoľvek, aby znížili šancu, že sa im niečo také môže stať, mali by to urobiť. Chrípka je naozaj vážny problém verejného zdravia a ja naozaj dúfam, že informovanosť podnieti ľudí, aby urobili všetko pre to, aby zastavili jej šírenie," vysvetlila. „Ak ste chorí a príznaky sú vážne, nestrácajte čas premýšľaním, či by ste mali vyhľadať lekársku pomoc. Počúvajte svoje telo - je lepšie ísť preventívne, ako to neskôr ľutovať," dodala.

Podľa Britskej národnej zdravotníckej organizácie (NHS) sú najčastejšími príznakmi chrípky náhla vysoká teplota, bolesť tela, pocit únavy, suchý kašeľ a bolesť hrdla. Bolesti hlavy sú tiež varovným signálom, rovnako ako ťažkosti so spánkom, strata chuti do jedla, hnačka a bolesti brucha.