17. sep. 2023 o 20:47
TASR, Koktejl

SOZA udelí ceny za rok 2022: Nominovali legendy Žbirku, Patejdla aj Ďuďa z Hexu!

placeholder
Spevák a skladateľ Vašo Patejdl.
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Slovenský ochranný zväz autorský zverejnil širšie nominácie na ceny za rok 2022.

Domáce správy
17. sep. 2023 o 20:47
SOZA udelí ceny za rok 2022: Nominovali legendy Žbirku, Patejdla aj Ďuďa z Hexu!

Slovenský ochranný zväz autorský zverejnil širšie nominácie na ceny za rok 2022.

Ceny SOZA udeľuje od roku 1996 Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) a aktuálne sú jedny z posledných hudobných ocenení, ktoré sa odovzdávajú autorom hudobných diel.

V rámci tohto oceňovania sú udeľované štatistické a honorárne ceny. Držiteľmi Cien SOZA sú významné osobnosti slovenského hudobného života, medzi nimi Kamil Peteraj, Miroslav Žbirka, Marika Gombitová, Peter Lipa, Ivan Tásler, Celeste Buckingham, Peter Bič aj ďalší umelci.

Nominácie a výsledky štatistických kategórií vychádzajú zo spracovania údajov, ktoré získava SOZA v rámci svojej činnosti. Medzi tieto údaje patria informácie o verejnom uvádzaní hudobných diel vo vysielaní rádií, televízií, v online priestore, ale aj na koncertoch a iných podujatiach.

Štatistické ceny SOZA sa budú tento rok odovzdávať celkovo v siedmich kategóriách, sú nimi najhranejšia skladba, najúspešnejší skladateľ, najúspešnejší textár, najúspešnejší hudobný nosič, najúspešnejší mladý autor, najhranejšia skladba online a najúspešnejší autor v online.

V nomináciách sú známe mená, medzi nimi Ivan Tásler, Adam Ďurica, Simona Magušinová, Peter Dudák, Martin Žúži, Jana Kirschner, Peter Bič, Katarína Knechtová, Miroslav Žbirka, Václav Patejdl, Boris Filan, Kamil Peteraj, Ľuboš Zeman, Daniel Hevier či Vlado Krausz. Na ocenenie sú nominované aj piesne Naše hriechy, Nenahraditeľná, Unikát, Zatancuj si so mnou či Príliš osobná známosť.