02. júl. 2023 o 20:00
NK, Koktejl

Turistka varuje pred cenami na Jadrane: Suma za prenájom ležadla vás odrovná

placeholder
Niav zostala šokovaná.
Zdroj: tiktok/@mylifeincroatia

Mladú ženu prekvapili stúpajúce ceny.

Zaujímavosti
02. júl. 2023 o 20:00
Turistka varuje pred cenami na Jadrane: Suma za prenájom ležadla vás odrovná

Mladú ženu prekvapili stúpajúce ceny.

Chorvátsko už nie je pre domácich také príťažlivé, pretože je každým rokom drahšie. Množstvo ľudí s nostalgiou spomína na dávne časy, keď leto doma nebolo ešte luxusom, napísal portál Slobodna Dalmacija.

Prežiť v Chorvátsku napríklad so 100 eurami na deň môže byť niekedy priam nemožné, ak si chcete dopriať dve jedlá, nejaký drink, kávu, k tomu návštevu atrakcií. Ak sa pripočíta ešte aj cena za nocľah, denná suma raketovo stúpa.

V posledných dňoch ale vyvolala rozruch suma za denný prenájom ležadla na Hvare. Na sociálnych sieťach na to upozornila Američanka Niav, ktorá cestuje po svete a zaoberá sa digitálnym marketingom.

"Na Hvare som nebola 4 roky a Chorvátsko medzitým prešlo na euro... Hádajte, koľko tu stojí prenájom ležadla," povedala Niav vo videu. Dodala, že ju šokovalo, keď videla, že jej obľúbený plážový bar si účtuje až 40 eur.

Mnohí ľudia ju v komentároch podporili a napísali, že ceny sú privysoké. Niektorí používatelia poukázali na to, že problémom nemusí byť nutne len inflácia, ale chamtiví majitelia reštaurácií a obľúbených atrakcií. "Len zmenili ceny v menu na eurá, ale čísla zostali rovnaké. Kedysi stálo ležadlo 40 HRK (5,31 eura), teraz je to 40 eur," napísal jeden užívateľ.

Prieskum portálu Slobodna Dalmacija ukázal, že prenájom ležadiel by sa mohol stať jedným z najziskovejších biznisov na Jadrane. Napríklad Split – ak sa chcete okúpať na úpätí Marjanu, na pláži Kašjuni, ktorá je populárna medzi turistami, tak vás prenájom ležadla vyjde na 30 eur. Minulý rok bola o tomto čase cena 25 eur na deň.

V Dubrovníku stojí ležadlo 33 eur a je prekvapujúce, že keď sa vyberiete len pár kilometrov na juh, napríklad do letoviska Mlini, za ležadlo zaplatíte len 5 eur na celý deň a 4 eurá za slnečník.

A čo ďalšie obľúbené destinácie?

Príkladov je neúrekom, no portál vyzdvihol pár destinácií, kde za ležadlo nezaplatíte celý majetok. Napríklad ceny na Zakynthose sú o niečo lepšie – najnižšou je 7 eur za dve ležadlá. Na jednej pláži ich dokonca ponúkajú zadarmo.

Na gréckom Korfu zaplatíte za dve ležadlá a slnečník od 12 do 15 eur. Turista Zoran si pochvaľoval, že obe veci dostal ku káve a drinkom zadarmo. S nízkymi cenami ale jednoznačne vedie Cyprus. Na pláži v mestách Larnaca, Paphos a Ayia Napa zaplatíte za dve ležadlá so slnečníkom 7,50 eura. Mimochodom, na Cypre platí zákonné pravidlo pevnej ceny, čo je 2,5 eura za ležadlo.